Cieszę się, że tu trafiłeś. Zajrzyj na Facebook MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej.
Uwielbiam serniki! Jeśli w trakcie przyjęcia chcę spróbować jakiegoś ciasta, w pierwszej kolejności zawsze wybór pada na sernik. Próbowałam wielu różnych i mój smak jest jednoznaczny – lubię bardzo wilgotne, miękkie w konsystencji i rozpływające się w ustach słodkie serniki. Ten przepis wyszukała w książce kucharskiej moja Mama (Teściowa) i to ciasto jest absolutnie nie dość, że jednym z najlepszych ciast w jej wykonaniu, to również jednym z najlepszych serników, jakie jadłam. Po prostu moje smaki, 10/10! Ostatnio tak samo bardzo zachwycił mnie sernik bez sera z jogurtów greckich, którego przepisem podzieliłam się z Wami kilka lat temu (KLIK!). Tym razem do swojej blogowej książki kucharskiej dodaję sernik z serem twarogowym z wiaderka. Czas przygotowania – szybki. Poziom trudności – łatwy. Dodaję teraz, ze zdjęciami sernika mamy, bo swoją sztkuję planuję przygotować na Sylwestra – jak tylko zrobię to pochwalę się zdjęciami. A tymczasem dzielę się szczegółowo omówionym przepisem od mamy! 🙂
- Składniki na blachę 36×24 cm:
Masa:
- 1 kg sera twarogowego w wiaderku
- 200 g masła
- 7-8 jajek
- 400 g cukru pudru
- 1 puszka brzoskwiń w zalewie
- 2 opakowania budyniu waniliowego w proszku (bez cukru)
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 200 g biszkoptów
- (opcjonalnie) skórka starta z 1 cytryny
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Polewa:
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki masła lub margaryny
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na krem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Nadal ucierając, dodawać na zmianę po jednym żółtku i łyżce sera oraz proszek budyniowy. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać na jednolitą masę. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Masę serową delikatnie połączyć z pianą i brzoskwiniami. Formę do pieczenia natłuścić i obsypać bułką tartą. Wyłożyć pokruszonymi biszkoptami, a na nie wyłożyć masę serową i piec w nagrzanym piekarniku ok. 60-70 min w temp 180 st. (termoobieg). Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Polewa:
Wszystkie składniki rozpuścić w garnuszku na małym ogniu mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Polać schłodzony sernik.
EDIT: Piekłam! Wyszedł tak samo pyszny. Nie zdążyłam jedynie zrobić zdjęć, więc dzielę się tylko takimi (w tle widać serniczek). 🙂
Wszystkie przepisy na przekąski, które widzicie obok są ba blogu:
1) Rosyjskie poduszeczki z bryndzą (KLIK!)
3) Faszerowane paluszki krabowe (KLIK!)
Smacznego,
Iwona