Bardzo wilgotny i szybki sernik

Uwielbiam serniki! Jeśli w trakcie przyjęcia chcę spróbować jakiegoś ciasta, w pierwszej kolejności zawsze wybór pada na sernik. Próbowałam wielu różnych i mój smak jest jednoznaczny – lubię bardzo wilgotne, miękkie w konsystencji i rozpływające się w ustach słodkie serniki.  Ten przepis wyszukała w książce kucharskiej moja Mama (Teściowa) i to ciasto jest absolutnie nie dość, że jednym z najlepszych  ciast w jej wykonaniu, to również jednym z najlepszych serników, jakie jadłam. Po prostu moje smaki, 10/10! Ostatnio tak samo bardzo zachwycił mnie sernik bez sera z jogurtów greckich, którego przepisem podzieliłam się z Wami kilka lat temu (KLIK!). Tym razem do swojej blogowej książki kucharskiej dodaję sernik z serem twarogowym z wiaderka.  Czas przygotowania – szybki. Poziom trudności – łatwy.  Dodaję teraz, ze zdjęciami sernika mamy, bo swoją sztkuję planuję przygotować na Sylwestra – jak tylko zrobię to pochwalę się zdjęciami. A tymczasem dzielę się szczegółowo omówionym  przepisem od mamy! 🙂

  • Składniki na blachę 36×24 cm:

Masa:

  • 1 kg sera twarogowego w wiaderku
  • 200 g masła
  • 7-8 jajek
  • 400 g cukru pudru
  • 1 puszka brzoskwiń w zalewie
  • 2 opakowania budyniu waniliowego w proszku (bez cukru)
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 200 g biszkoptów
  • (opcjonalnie) skórka starta z 1 cytryny
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

Polewa:

  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie:

Masło w temperaturze  pokojowej utrzeć na krem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.  Nadal ucierając, dodawać na zmianę po jednym żółtku i łyżce sera oraz proszek budyniowy. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać na jednolitą masę.  Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Masę serową delikatnie połączyć z pianą i brzoskwiniami. Formę do pieczenia natłuścić i obsypać bułką tartą. Wyłożyć pokruszonymi biszkoptami,  a na nie wyłożyć masę serową i piec w nagrzanym piekarniku ok. 60-70 min w temp 180 st. (termoobieg). Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Polewa:

Wszystkie składniki rozpuścić w garnuszku na małym ogniu mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Polać schłodzony sernik.

EDIT: Piekłam! Wyszedł tak samo pyszny. Nie zdążyłam jedynie zrobić zdjęć, więc dzielę się tylko takimi (w tle widać serniczek). 🙂

Smacznego,
Iwona

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!