Cieszę się, że tu trafiłeś. Zajrzyj na Facebook MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej.
Kolejna bardzo fajna i szybka przekąska, którą przygotowuję zamiennie do domowych zapiekanek. Sakiewki można upiec dzień wcześniej, a jeśli chcesz podać je na ciepło, to sam farsz możesz przygotować dzień wcześniej. Bardzo szybko znikają 🙂
Jeśli chcesz być na bieżąco i widzieć wszystkie nowe wpisy, polub mnie na Facebook (KLIK!).
- Składniki na 12 sakiewek:
składniki:
- gotowe ciasto francuskie
- kilkanaście średniej wielkości pieczarek
- pół małej cebuli
- niewielki kawałek cienkiej kiełbasy lub piersi z kurczaka
- 1-2 łyżki oleju do smażenia
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1 białko do posmarowania sakiewek
- olej do wysmarowania blaszki
Wykonanie:
Przygotować mięso: kiełbasę/pierś z kurczaka (wg preferencji, ja wolę z kiełbasą) pokroić w niewielką kostkę i usmażyć.
Cebulę pokroić drobno w kostkę i na oddzielnej patelni podsmażyć na oleju. Dodać starte na grubych oczkach umyte pieczarki i smażyć, aż całkowicie wyparuje z nich sok. Do pieczarek dodać wcześniej podsmażone kawałkimięsa. Doprawić solą i pieprzem. Farsz przestudzić.
Rozwinąć ciasto i podzielić na 12 części. Najlepiej przed tą czynnością jest je rozwałkować, ale śmiało można rozwałkować każdy kwadrat oddzielnie (tak ja zrobiłam).
Formę do pieczenia porządnie wysmarować tłuszczem, by sakiewki do niej nie przywarły, ułożyć ciasto i włożyć do niego farsz. Rogi ciasta zebrać ponad nadzieniem, lekko je dociskając i starać się uformować coś o kształcie sakiewki.
Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec wg. zaleceń producenta na opakowaniu ciasta francuskiego do złocistego koloru (przeważnie 10-12 min w temp. 200-220 st).
Smacznego!
Iwona