Cieszę się, że tu trafiłeś. Zajrzyj na Facebook MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej.
Ten przepis jest hitem wśród rosyjskich przekąsek! Gdy go tylko zobaczyłam, wiedziałam, że muszę przetestować. Wyrabianie ciasta zawsze wydawało mi się czasochłonne, a tu taka niespodzianka! Ciasto przygotowałam w kilka minut, czyli pod względem czasowym przygotowanie go nie różni się niczym od kupienia gotowego ciasta (np.francuskiego, czy gotowego spodu do pizzy w rulonie). A przekąska? Jak dla mnie świetna. Wygląda bardzo apetycznie, jest smaczna, poręczna, szybka i do tego niedroga. Zdecydowanie będę wracała do tego przepisu i śmiało mogę go Wam polecić.
Jeśli chcesz być na bieżąco i widzieć wszystkie nowe wpisy, polub mnie na Facebook (KLIK!).
- Składniki na ok 20 szt. :
Ciasto:
- 220 ml bardzo ciepłej wody
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki oleju
- olej do smażenia (większa ilość)
Farsz:
- 200 g bryndzy (opcjonalnie zwykły serek twarogowy)
- kilka (ok.5) niewielkich pomidorów
- świeży koperek
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Przygotować farsz: Rozgnieść widelcem bryndzę, dodać pokrojony koperek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (można go zetrzeć na drobnych oczkach na tarce) i wymieszać. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w grube plastry.
Ciasto: Do miski wsypać 3 szklanki mąki (używam klasycznej szklanki o pojemności 250 ml). Łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki. Następnie dodać 4 łyżki oleju i zagnieść ciasto (zajmuje to ok. 3-4 minuty) i odstawić na 30 min. przykrywając ściereczką.
Gotowe ciasto podzielić na dwie części i obie cienko rozwałkować (ciasto nie powinno prześwitywać, by podczas smażenia nie pękło). W trakcie wałkowania można podsypać mąką, by nie przyklejało się. Ciasto powinno być bardzo elastyczne.
Na jednej części ciasta rozłożyć plastry pomidorów (można osuszyć je wcześniej ręcznikiem papierowym)
i łyżeczką położyć farsz.
Przykryć drugą częścią ciasta.
Za pomocą szklanki/kubka, który ma większą średnicę od średnicy pomidorów wyciąć kółka.
i zlepić je dodatkowo dłońmi, by farsz nie wyciekł w trakcie smażenia. Pozostałe ciasto ponownie rozwałkować i czynność powtórzyć.
Smażyć chwilę na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju do złocistego koloru. Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Z jednej porcji wychodzi ok. trzech takich talerzy.
Przekąskę można podawać i na ciepło i na zimno. Osobiście preferuję drugą opcję. Śmiało można ją przygotować dzień wcześniej.
Smacznego!
Iwona