Szybkie chrupiące pierożki (poduszeczki) z farszem – hit rosyjskich przekąsek

Ten przepis jest hitem wśród rosyjskich przekąsek! Gdy go tylko zobaczyłam, wiedziałam, że muszę przetestować. Wyrabianie ciasta zawsze wydawało mi się czasochłonne, a tu taka niespodzianka! Ciasto przygotowałam w kilka minut, czyli pod względem czasowym przygotowanie go nie różni się niczym od kupienia gotowego  ciasta (np.francuskiego, czy gotowego spodu do pizzy w rulonie).  A przekąska? Jak dla mnie świetna. Wygląda bardzo apetycznie, jest smaczna, poręczna, szybka i do tego niedroga. Zdecydowanie będę wracała do tego przepisu i śmiało mogę go Wam polecić.

  • Składniki na ok 20 szt. :

Ciasto:

  • 220 ml bardzo ciepłej wody
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • olej do smażenia (większa ilość)

Farsz:

  • 200 g bryndzy (opcjonalnie zwykły serek twarogowy)
  • kilka (ok.5) niewielkich pomidorów
  • świeży koperek
  • 2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Przygotować farsz: Rozgnieść widelcem bryndzę, dodać pokrojony koperek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (można go zetrzeć na drobnych oczkach na tarce) i wymieszać. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w grube plastry.

Ciasto: Do miski wsypać 3 szklanki mąki (używam klasycznej szklanki o pojemności 250 ml). Łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru rozpuścić w gorącej wodzie.  Dodać do mąki. Następnie dodać 4 łyżki oleju i zagnieść ciasto (zajmuje to ok. 3-4 minuty) i odstawić na 30 min.  przykrywając ściereczką.

Gotowe ciasto podzielić na dwie części i obie cienko rozwałkować (ciasto nie powinno prześwitywać, by podczas smażenia nie pękło).  W trakcie wałkowania można podsypać mąką, by nie przyklejało się. Ciasto powinno być bardzo elastyczne.

Na jednej części ciasta rozłożyć plastry pomidorów (można osuszyć je  wcześniej ręcznikiem papierowym)

i łyżeczką położyć farsz.

Przykryć drugą częścią ciasta.

Za pomocą szklanki/kubka, który ma większą średnicę od średnicy pomidorów wyciąć kółka.

i zlepić je dodatkowo dłońmi, by farsz nie wyciekł w trakcie smażenia. Pozostałe ciasto ponownie rozwałkować i czynność powtórzyć.

Smażyć chwilę na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju do złocistego koloru. Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Z jednej porcji wychodzi ok. trzech takich talerzy.

Przekąskę można podawać i na ciepło i na zimno. Osobiście preferuję drugą opcję. Śmiało można ją przygotować dzień wcześniej.

Smacznego!
Iwona

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!

Close Menu