Cieszę się, że tu trafiłeś. Zajrzyj na Facebook MojeWłasne (KLIK!) i zostań ze mną na dłużej.
Tuż przed sylwestrem wracam do Was z fajnym i szybkim pomysłem na tortillę. Przeważnie serwuję ją gościom na ciepło, ale na zimno też jest ok. Czas wykonania bardzo szybki. Jedną taką sakiewką można się naprawdę najeść do syta, więc jest to danie, jak moja mama zwykła mawiać “treściwe” 🙂 Zdaża mi się podawać też na obiad, gdy mam naprawdę mało czasu na przygotowanie czegokolwiek.
- Składniki na 6 sztuk
Składniki:
- 1 opakowanie tortilli (6 szt.)
- 500 g mięsa mielonego
- 1 mała cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- kilka łyżek ketchupu (najlepiej własnej roboty)
- ulubione przyprawy (np.papryka ostra, słodka, sól, pieprz, czosnek)
Wykonanie:
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklic na patelni z niewielką ilością oleju, następnie dodać mięso mielone i wysmażyć. Dodać ulubione przyprawy do smaku, odsączoną następnie dodać kukurydzę i fasolę i wymieszać. Dodać kilka łyżek ketchupu, ale nie za dużo, by farsz nie pływał, ale nie był też suchy:
Na środku każdego placka tortilli położyć plater sera.
A na nim wyłożyć farsz (nie musi być przestudzony). Na farsz położyć drugi plaster sera (czyli na jedną kopertę tortilli dwa plastry sera góra-dół)
Następnie zawinąć tortillę w kopertę, przytrzymując, by się nie otworzyła.
A następnie ułożyć na suchej rozgrzanej patelni grillowej bez tłuszczu (zwykła patelnia też może być). Smażyć do złocistego koloru z obu stron.
Po podsmażeniu koperta nie powinna sama się otwierać.
Mając przygotowany wcześniej farsz, koperty śmiało można zrobić w trakcie przyjęcia znikając gościom na którką chwilę. Można przygotować je również dzień wcześniej i podgrzać w piekarniku, z tym, że w piekarniku tortilla zrobi się bardziej miękka, niż byłaby bezpośrednio po zdjęciu z patelni.
Zamiast mięsa mielonego można dodać podsmażone kawałki z kurczaka i inne dodatki, wariantów jest wiele, ogranicza Was jedynie fantazja! Smacznego :).