Szybki placek serowy a’la pizza dla laika w 10 minut

Kochani. Dziś dzielę się z Wami przepisem na naprawdę szybką „pizzę”. W zasadzie więcej czasu zajęło mi przygotowanie i zrobienie dla Was zdjęć po drodze, niż sam proces jej tworzenia 🙂

Przyznam bez bicia, że pierwszy raz jedną ręką robiłam zdjęcia na bloga, a drugą zajadałam się pizzą 🤫 Co fajne – taką pizzę robi się w 10 minut, czyli coś, co dla mnie ma ogromne znaczenie. Pyszna, gorąca i baaardzo sycąca – my z mężem najedliśmy się jedną. Jest smaczna również na zimno, i na następny dzień, więc może być fajną przekąską na imprezę.

  • Składniki na dwa takie placki

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej (+/- 50 g)
  • 250 g żółtego sera
  • 100 g wędliny
  • 60 g masła
  • 240 ml chłodnego kefiru + do posmarowania

Dodatkowo:

  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli

Wykonanie:

Do mąki dodać proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszać. Następnie dodać i rozprowadzić w dłoniach kawałek ciepłego masła i dodać żółty ser starty na grubych oczkach oraz pokrojoną drobno wędlinę.  Całość zalać kefirem. Ciasto powinno być lekko lepiące, ale powinno odchodzić od dłoni i dać się formować.

Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo, tylko do połączenia składników. Uformuj je w kulę.

A następnie przekrój na pół i uformuj w dwie kule.

Rozgnieć je dłonią, formując placki o grubości 1,5 – 2 cm, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pokrój na trójkąty oraz posmaruj wierzch kefirem i włóż do nagrzanego piekarnika 200-210 stopniach do złotego koloru – ok. 20 minut.

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!

Close Menu