Kuleczki krabowe to kolejna pomysłowa przekąska na imprezę, którą Wam dziś zaserwuję. Przepis podpatrzyłam u wschodnich sąsiadów. Kuleczki wyglądają bardzo ciekawie, przypominają mi kulki Raffaello, tyko w wytrawnej wersji. Z pewnością przykują wzrok gości, wiec jeśli chcecie ich zaskoczyć, to z tą przekąską z pewnością Wam się to uda. Jeśli ktoś lubi smak paluszków krabowych, to gorąco polecam nie tylko ze względu na wygląd, ale również delikatny smak. Czas wykonania oceniam na bardzo szybki!
Składniki:
- 1 opakowanie paluszków krabowych (surimi)
- 1 serek kremowy typu almette
- 2 ugotowane jajka
- 200 g sera żółtego
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Paluszki krabowe rozwinąć i odciąć z nich czerwoną część. Pozostałą, białą część paluszków surimi drobno pokroić. Dodać ser żółty starty na małych oczkach. Jajka pokroić drobno (polecam użyć sitka do krojenia ugotowanych warzyw). Całość wymieszać z serkiem naturalnym typu almette. Uformować kulki. W przypadku dużych kulek, do środka można włożyć kosteczkę zielonego ogórka. Gotowe kulki obtoczyć w drobno posiekanej czerwonej części paluszków surimi. Schłodzić w lodówce.
Przekąskę śmiało można przygotować dzień wcześniej.
Tu poniżej w wersji mini i wydaje mi się, że są wygodniejsze w jedzeniu. 🙂