Sałatka SZYSZKA jest świetnym pomysłem, gdy chcecie zaskoczyć gości. Z jednej porcji wychodzi jej całkiem sporo. Wygląda pięknie, a dodatkowo jest smaczna i niezbyt skomplikowana. Jedyne, na co muszę zwrócić uwagę, to warto kupić oryginalne corn flakes, które mają ładniejszy i bardziej regularny kształt płatków. Moje szyszki przypominają lekko ananasy (chyba), aczkolwiek przy kolejnym podejściu postaram się bardziej “ogarnąć” właściwy kształt.
Przepis na te sałatkę pochodzi od naszych wschodnich sąsiadów.
- Składniki na dwie duże szyszki
Składniki:
- 1 puszka ananasa
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 słoiczek selera konserwowego
- 200 g żółtego sera
- 5 jajek
- majonez
- sól, pieprz
- do dekoracji: garść płatków kukuryczianych i kawałek zielonego ogórka
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Filet z kurczaka ugotować w wodzie z 2-3 listkami laurowymi. Po ugotowaniu i ostygnięciu pokroić w kosteczkę.
Dodać ananasa pokrojonego w niewielką kostkę, rozdrobniony seler, pokrojone drobno jajka (warto użyć do tego sitka do krojenia ugotowanych warzyw), a następnie dodać starty ser oraz majonez. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszać.
Uformować dwie szyszki, a następnie posmarować je delikatnie majonezem i zaczynając od dołu układać płatki kukurydziane.

Pokroić ogórka w paski lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach.



