Pomysłowa i efektowna przekąska na imprezę i uwaga! Tym razem bez majonezu! 🙂 Przygotuje ją każdy i prawdopodobnie każdy zje ze smakiem. Gdy zrobiłam po raz pierwszy i dałam do spróbowania mężowi, to pochłonął całość zanim się obejrzałam. Przekąskę wykonacie bardzo szybko. W zasadzie najwięcej czasu zajmuje jedynie wydrążenie bagietki, ale o tym za chwilę. Przekąskę można przygotować dzień wcześniej, przechowując w lodówce.
- Składniki na duży talerz przekąsek:
Składniki:
- 2 wąskie bagietki
- 2 serki typu almette
- 2 ugotowane jajka
- kilka plasterków szynki lub kilka kabanosów
- 1/4 papryki
Wykonanie:
Serki almette wymieszać z pokrojonymi drobno jajkami (używam do tego sitka do krojenia ugotowanych warzyw – znacznie przyśpiesza pracę).
Przekroić wzdłuż bagietkę i wydrążyć. Ja kupiłam ciemne bagietki w Biedronce. Można oczywiście użyć zwykłych pszennych bagietek. Najważniejsze, by bagietka nie pękła. W przypadku wąskiej bagietki, takiej jak u mnie, ten krok wymagał więcej uwagi, ale można pomóc sobie wkładając bagietki do mikrofali na ok. 20 sekund – wtedy ciasto jest bardziej elastyczne.
Jedną bagietkę przekroiłam z boku, drugą od dołu. Od dołu trudniej jest wydrążyć i nafaszerować, ale za to później ładniej wygląda. 🙂
Tak przygotowane bagietki napełnić farszem do połowy i po “ściankach”. Ułożyć pokrojoną w paski paprykę oraz wzdłuż zwinięte w rulon plasterki szynki (na jedną bagietkę użyłam 3 plasterków), a następnie ponownie położyć farsz śmietankowy. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Gotową bagietkę polecam kroić nożem z ząbkami.
Przypadkiem mogą też wyjść różne minki – alternatywa dla małych niejadków.
Smacznego!