Chleb bez wyrabiania – najprostszy na świecie przepis!

Mam dla Was fenomenalny przepis na chleb. Prawdopodobnie najszybszy i najłatwiejszy, jaki kiedykolwiek mogłabym sobie wyobrazić. Chleb, którego nie trzeba gadzinami wyrabiać, a który świetnie smakuje, ma obłędnie chrupiącą skórkę, nie zawiera konserwantów, nie czerstwieje i spokojnie do 5 dni poleży w stanie idealnym do spożycia. Odkąd zrobiłam go pierwszy raz, całkowicie się w nim zakochałam i przestałam kupować chleb w sklepie. I koniecznie chcę mieć ten przepis u siebie, w mojej blogowej książce kulinarnej!  Od teraz mamy tylko i wyłącznie swój, domowy, gorący i pachnący chlebek!   Jako, że praca przy wykonaniu takiego chlebka jest znikoma,  to przeważnie piekę na raz dwa bochenki, a drugi zawsze jest do „podzielenia się” (koniecznie  jeszcze cieplutki i chrupiący). I wiecie co? Niemal wszyscy (!!!) pytają się o przepis i zaczynają piec go u siebie. Mam nadzieję, że wystarczająco Was zachęciłam. A teraz najważniejsze czyli … przepis :).:

opcjonalnie:

Wykonanie:

Wszystkie suche składniki zalać połową litra ciepłej wody (nie musi być przegotowana) i dobrze wymieszać łyżką.
Przykryć ściereczką i zostawić na 20 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Po upływie 20 minut  ciasto ponownie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia, tym razem na 40 minut.

Po 40 minutach wrośnięte ciasto przełożyć (już bez mieszania) do wysmarowanej tłuszczem (ja używam masła) blaszki i od razu wstawić do gorącego piekarnika. Piec przez 60 minut w temp 220 st.  z termoobiegiem (lub bez) bez górnej grzałki.

Mąka pszenna vs pełnoziarnista do wypieku chleba typ 2000.  Z mąki pszennej chlebek zdecydowanie bardziej wyrasta. Nie polecam natomiast użycia samej mąki żytniej. Jeśli chcesz użyć mąki żytniej, wymieszaj ją w połowie z pszenną.

Podsumowując, chleb nie może nie wyjść. Początkowo mogą być niewielkie niedociągnięcia w kwestii wyrośnięcia ciasta, wszak piekarniki mamy różne, ale zapewniam, że warto. Pieczenie takiego chleba to czysta przyjemność!!!!  A jeśli nie chcesz, by skórka chleba była twarda i chrupiąca – posmaruj ją wodą po wyjęciu z piekarnika.

Przepis od simplife.pl 🙂 Dziękuję!

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Pozdrawiam, Iwona

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!