Szarlotka bez pieczenia

Kolejny raz poczęstuję Was świetnym przepisem na dużą blachę ciasta bez pieczenia. Uwielbiam je szczególnie, bo robi się je błyskawicznie, a jak smakuuujeeee.. ! Szarlotka jest przepyszna. Miękka, ładnie się kroi, a i wygląda bardzo, bardzo apetycznie.  Jest delikatna w smaku i nie jest bardzo słodka.

  • Składniki na dużą blachę 36×24 cm:

Masa:

  • 5 dużych jabłek
  • 500 g serka mascarpone
  • 3,5 paczki herbatniów (paczka po 250 gram) łącznie zużyłam 800 g
  • pół szklanki cukru pudru

Polewa:

  • 2 mleczne czekolady
  • 1/4 szklanki mleka

Wykonanie:

Na dnie blaszki ułożyć herbatniki.

Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier puder i serek mascarpone. Całość zmiksować.
Gdy jabłka są kwaśne, wcześniej należy je przesmażyć  w garnuszku z cukrem, ostudzić i połączyć z serkiem mascarpone (ja właśnie tak zrobiłam). Jeśli jabłuszka puszczą zbyt dużo soku warto go odlać przed połączeniem z serkiem mascarpone. Masę podzielić na 3 równe części. Wyłożyć pierwszą część masy, ułożyć na niej kolejną warstwę herbatników i czynność powtarzać. Ja zrobiłam 4 warstwy herbatników, ale myślę, że z powodzeniem można dać 3 warstwy herbatników (wówczas masę jabłkową należy podzielić na dwie równe części). Niebawem zrobię z 3 warstw i dam znać, jak wyszło 🙂

Polewa: połamaną czekoladę podgrzać w garnuszku dodając mleko do uzyskania płynnej, jednolitej konsystencji. Płynną czekoladą polać wierzch ciasta.
 Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Facebook
Twitter
LinkedIn

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!

Close Menu