Kolejny raz poczęstuję Was świetnym przepisem na dużą blachę ciasta bez pieczenia. Uwielbiam je szczególnie, bo robi się je błyskawicznie, a jak smakuuujeeee.. ! Szarlotka jest przepyszna. Miękka, ładnie się kroi, a i wygląda bardzo, bardzo apetycznie. Jest delikatna w smaku i nie jest bardzo słodka.
- Składniki na dużą blachę 36×24 cm:
Masa:
- 5 dużych jabłek
- 500 g serka mascarpone
- 3,5 paczki herbatniów (paczka po 250 gram) łącznie zużyłam 800 g
- pół szklanki cukru pudru
Polewa:
- 2 mleczne czekolady
- 1/4 szklanki mleka
Wykonanie:
Na dnie blaszki ułożyć herbatniki.
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier puder i serek mascarpone. Całość zmiksować.
Gdy jabłka są kwaśne, wcześniej należy je przesmażyć w garnuszku z cukrem, ostudzić i połączyć z serkiem mascarpone (ja właśnie tak zrobiłam). Jeśli jabłuszka puszczą zbyt dużo soku warto go odlać przed połączeniem z serkiem mascarpone. Masę podzielić na 3 równe części. Wyłożyć pierwszą część masy, ułożyć na niej kolejną warstwę herbatników i czynność powtarzać. Ja zrobiłam 4 warstwy herbatników, ale myślę, że z powodzeniem można dać 3 warstwy herbatników (wówczas masę jabłkową należy podzielić na dwie równe części). Niebawem zrobię z 3 warstw i dam znać, jak wyszło 🙂
Polewa: połamaną czekoladę podgrzać w garnuszku dodając mleko do uzyskania płynnej, jednolitej konsystencji. Płynną czekoladą polać wierzch ciasta.
Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.