Szarlotka bez pieczenia

Kolejny raz poczęstuję Was świetnym przepisem na dużą blachę ciasta bez pieczenia. Uwielbiam je szczególnie, bo robi się je błyskawicznie, a jak smakuuujeeee.. ! Szarlotka jest przepyszna. Miękka, ładnie się kroi, a i wygląda bardzo, bardzo apetycznie.  Jest delikatna w smaku i nie jest bardzo słodka.

  • Składniki na dużą blachę 36×24 cm:

Masa:

  • 5 dużych jabłek
  • 500 g serka mascarpone
  • 3,5 paczki herbatniów (paczka po 250 gram) łącznie zużyłam 800 g
  • pół szklanki cukru pudru

Polewa:

  • 2 mleczne czekolady
  • 1/4 szklanki mleka

Wykonanie:

Na dnie blaszki ułożyć herbatniki.

Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier puder i serek mascarpone. Całość zmiksować.
Gdy jabłka są kwaśne, wcześniej należy je przesmażyć  w garnuszku z cukrem, ostudzić i połączyć z serkiem mascarpone (ja właśnie tak zrobiłam). Jeśli jabłuszka puszczą zbyt dużo soku warto go odlać przed połączeniem z serkiem mascarpone. Masę podzielić na 3 równe części. Wyłożyć pierwszą część masy, ułożyć na niej kolejną warstwę herbatników i czynność powtarzać. Ja zrobiłam 4 warstwy herbatników, ale myślę, że z powodzeniem można dać 3 warstwy herbatników (wówczas masę jabłkową należy podzielić na dwie równe części). Niebawem zrobię z 3 warstw i dam znać, jak wyszło 🙂

Polewa: połamaną czekoladę podgrzać w garnuszku dodając mleko do uzyskania płynnej, jednolitej konsystencji. Płynną czekoladą polać wierzch ciasta.
 Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!

Close Menu