Niejednokrotnie słyszałam, że ciasto z czerwonej fasoli jest pyszne oraz że wcale nie smakuje, jak fasola. Przyznam, że nawet w to wierzyłam, ale mimo to zawsze na horyzoncie były inne super przepisy. Tym razem było inaczej. Dlaczego? Bo ten przepis jest rewelacyjny! W skrócie: wrzucacie wszystkie składniki do jednej miski, blendujecie i do piekarnika. Czy może istnieć łatwiejsze ciasto? Chyba nie!
Jeszcze kilka słów o smaku: ciasto jest mocno czekoladowe, słodkie, bardzo wilgotne. Czuć w nim smak banana, który jest w przepisie. Zaskakująco dobre. Co ważne – przepis jest z kategorii fit (nie licząc oczywiście polewy czekoladowej). Nie zawiera mąki oraz cukru.
Jeśli chcesz być na bieżąco i widzieć wszystkie nowe wpisy, polub mnie na Facebook (KLIK!).
Składniki:
- puszka czerwonej fasoli
- 1 banan
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Dodatkowo na polewę:
- czekolada mleczna
- 3-4 łyżki mleka
Wykonanie:
Fasolę czerwoną bez zalewy zblendować z pozostałymi składnikami. Piec przez 30 min. w temp 180 st.
W garnuszku na małym ogniu rozpuścić czekoladę z odrobiną mleka. Polać gorącą polewą schłodzone ciasto.