Ciasto z jabłkami – o tak, wszyscy je uwielbiamy. Dziś przychodzę do Was z bardzo popularnym przepisem. Pierwszy raz zrobiłam to ciasto z mamą kilkanaście lat temu. I od tamtej pory pojawiało się u nas bardzo często. Później były nowe ciasta, a to nie wiedzieć czemu odeszło w zapomnienie. Po tylu latach w końcu odnalazłam stary przepis i postanowiłam, że tym razem na stałe zagości w mojej książce kucharskiej, którą jest ten blog.
A teraz kilka słów o samym przepisie. Ciasto robi się bardzo szybko. Zdecydowanie jest na każdą kieszeń. Z powodzeniem każdy z nim sobie poradzi. Ciasto jest też bardzo wilgotne, czyli takie, jakie lubię najbardziej, tak więc łatwo pokusić się o dokładkę. 🙂 Delikatnie zmodyfikowałam przepis (wydłużyłam czas pieczenia).
- Składniki na dużą blachę 36×24 cm:
Ciasto:
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 i 1/4 szklanki oleju
- 3 szklanki mąki
- cukier waniinowy
- 6-7 dużych jabłek
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać pozostałe składniki miksując na jednolitą masę. Następnie dodać olej i obrane, pokrojone w dużą kostkę jabłka.
Piec z termoobiegiem 60 min w temp. 200 stopni do suchego patyczka.
Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.