Ciasto bez pieczenia: Rurociąg

Kochani! Tym razem dodaję przepis na ciasto, na które uparłam się szczególnie Robiłam je 5  razy w krótkim odstępie czasu, by w końcu uzyskać idealną konsystencję. Mimo wszystko muszę przyznać, że za każdym razem ciasto wychodziło mi nieco inne w smaku – tzn inna konsystencja masy. Używałam też rurek różnych producentów. Najważniejsze, że za każdym razem smakowało! Ciasto należy schłodzić przez noc w lodówce, aż zmiękną rurki.

Masa:

Wykonanie:

Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki wyłożyć warstwę herbatników:

Przygotować masę: z mleka odlać jedną szklankę. Resztę mleka zagotować. W odlanym mleku wymieszać cukier oraz budynie. Masę wlać do gotującego się mleka, cały czas mieszając i gotować, aż zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń wystudzić.
Masło utrzeć razem z cukrem pudrem i stopniowo dodawać zimny budyń. Całość dokładnie utrzeć, aż powstanie gładki krem. Połowę masy wyłożyć na herbatniki.

Na masę wyłożyć rurki na całej powierzchni. Następnie na rurki z kremem wyłożyć drugą część masy.

A następnie całą powierzchnię przykryć warstwą herbatników.

Polewa:

 W garnuszku podgrzać mleko, wkruszać do niego czekoladę i dokładnie mieszać do uzyskania jednolitej polewy. Gorącą czekoladę wylać na herbatniki i dokładnie rozprowadzić za pomocą łyżki.

Schłodzić przez noc w lodówce.

PS. Moja blaszka jest odrobinę większa, więc użyłam 36 herbatników. Przepis pochodzi z blogzapetytem.pl

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Pozdrawiam, Iwona

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!