Ciasto bez pieczenia: Rurociąg

Kochani! Tym razem dodaję przepis na ciasto, na które uparłam się szczególnie Robiłam je 5  razy w krótkim odstępie czasu, by w końcu uzyskać idealną konsystencję. Mimo wszystko muszę przyznać, że za każdym razem ciasto wychodziło mi nieco inne w smaku – tzn inna konsystencja masy. Używałam też rurek różnych producentów. Najważniejsze, że za każdym razem smakowało! Ciasto należy schłodzić przez noc w lodówce, aż zmiękną rurki.

Masa:

Wykonanie:

Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki wyłożyć warstwę herbatników:

Przygotować masę: z mleka odlać jedną szklankę. Resztę mleka zagotować. W odlanym mleku wymieszać cukier oraz budynie. Masę wlać do gotującego się mleka, cały czas mieszając i gotować, aż zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń wystudzić.
Masło utrzeć razem z cukrem pudrem i stopniowo dodawać zimny budyń. Całość dokładnie utrzeć, aż powstanie gładki krem. Połowę masy wyłożyć na herbatniki.

Na masę wyłożyć rurki na całej powierzchni. Następnie na rurki z kremem wyłożyć drugą część masy.

A następnie całą powierzchnię przykryć warstwą herbatników.

Polewa:

 W garnuszku podgrzać mleko, wkruszać do niego czekoladę i dokładnie mieszać do uzyskania jednolitej polewy. Gorącą czekoladę wylać na herbatniki i dokładnie rozprowadzić za pomocą łyżki.

Schłodzić przez noc w lodówce.

PS. Moja blaszka jest odrobinę większa, więc użyłam 36 herbatników. Przepis pochodzi z blogzapetytem.pl

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!