Kochani! Tym razem dodaję przepis na ciasto, na które uparłam się szczególnie Robiłam je 5 razy w krótkim odstępie czasu, by w końcu uzyskać idealną konsystencję. Mimo wszystko muszę przyznać, że za każdym razem ciasto wychodziło mi nieco inne w smaku – tzn inna konsystencja masy. Używałam też rurek różnych producentów. Najważniejsze, że za każdym razem smakowało! Ciasto należy schłodzić przez noc w lodówce, aż zmiękną rurki.
- Składniki na formę 24x24 cm
Masa:
- 25 sztuk kakaowych herbatników
- 1,5 opakowania rurek
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 3 łyżki cukru
- 3 szklanki mleka
- 200 g masła lub margaryny
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 czekolada mleczna lub deserowa + 6 łyżek mleka
Wykonanie:
Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki wyłożyć warstwę herbatników:
Przygotować masę: z mleka odlać jedną szklankę. Resztę mleka zagotować. W odlanym mleku wymieszać cukier oraz budynie. Masę wlać do gotującego się mleka, cały czas mieszając i gotować, aż zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń wystudzić.
Masło utrzeć razem z cukrem pudrem i stopniowo dodawać zimny budyń. Całość dokładnie utrzeć, aż powstanie gładki krem. Połowę masy wyłożyć na herbatniki.
Na masę wyłożyć rurki na całej powierzchni. Następnie na rurki z kremem wyłożyć drugą część masy.
A następnie całą powierzchnię przykryć warstwą herbatników.
Polewa:
W garnuszku podgrzać mleko, wkruszać do niego czekoladę i dokładnie mieszać do uzyskania jednolitej polewy. Gorącą czekoladę wylać na herbatniki i dokładnie rozprowadzić za pomocą łyżki.
Schłodzić przez noc w lodówce.
PS. Moja blaszka jest odrobinę większa, więc użyłam 36 herbatników. Przepis pochodzi z blogzapetytem.pl