Fenomen tego ciasta polega na tym, że robi się jedną rzadką masę, którą wylewa się na blaszkę, a podczas studzenia ciasto rozwarstwia się na trzy części. Góra jest biszkoptowa, środek jest kremem, a dół przypomina zbitą masę budyniową. Ciasto robiłam już dwa razy, jest bardzo smaczne i efektowne. Plus za wielką radość i czekanie niczym dziecko, czy się uda. W wykonaniu jest bardzo łatwe, należy jednak wykonywać je krok po kroku wg przepisu. Zdecydowanie będę powracać do tego przepisu, bo jest bardzo bardzo dobre – smakuje jak sernik.
- Składniki na kwadratową blaszkę 20x20 cm:
Masa:
- 4 jajka w temperaturze pokojowej (oddzielić)
- 1 łyżka wody
- 150 g drobnego cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 125 g rozpuszczonego masła - przestudzone
- 115 g mąki
- 500 ml ciepłego mleka
- 4 krople winnego octu
Przygotowanie:
- masło rozpuścić w garnuszku i ostudzić
- podgrzać mleko
- otrzeć skórkę z cytryny.
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 160º C
- Żółtka ubić mikserem z cukrem, łyżką wody – na puch. Dodać skórkę z cytryny, esencję
- Wlać od razu całe, rozpuszczone masło – ubić do połączenia
- Na to wsypać przez sitko mąkę – partiami – ubijać
- Wlać od razu całe mleko – ubijać
- Oddzielnie ubić na sztywno białka z octem, ale nie za sztywno
- Białka stopniowo wkładać do masy i bez użycia miksera łopatką od miksera, albo trzepaczką rózgową delikatnie łączyć – zostaną grudki nie połączone
- Piec 1 godzinę – ciasto na wierzchu będzie rumiane. Studzić w formie 3 godziny, na początku w piekarniku – nie powinno wystygnąć raptownie.
- (opcjonalnie) posypać cukrem pudrem.
Podany wyżej przepis jest na blaszkę 20×20 cm. Swoje ciasto przygotowałam z podwójnej porcji w blaszce o rozm. 29×25 cm (większa od kwadratowej, mniejsza od standardowej prostokątnej).
Natomiast za pierwszym razem robiłam ciasto również z podwójnej porcji, ale w standardowej podłużnej blaszce 25×37 cm (zdjęcie na samym dole). W obu przypadkach wyszło naprawdę ok.
Przepis pochodzi ze smacznego bloga wkuchnigra.blogspotcom – dziękuję! 🙂