Jakiś czas temu biegając po stronach rzuciło mi się w oczy zdjęcie podobnych babeczek, jednak były one z zupełnie innym farszem na podstawie masy jajecznej. Te babeczki jeszcze długo chodziły mi po głowie, więc postanowiłam pokombinować, ale z zupełnie innym nadzieniem – z przepysznym sosem beszamelowym. Babeczki wyglądają przepięknie i baaaardzo apetycznie. W smaku bardzo przyjemne, z mocno wyczuwalnym smakiem sera. Są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Robiłam je już 3 razy – najpierw wszystko na oko, później powoli, z ważeniem składników, by móc podzielić się z Wami przepisem.
- Składniki na sos beszamelowy:
- 1/3 kostki masła
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
- szklanka mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz biały
- Składniki na 12 babeczek:
- 15 dag sera żółtego
- 15 dag szynki
- 12 kromek chleba tostowego
- kilka różyczek brokuła (można zamiennie dać do ozdoby kawałek papryki lub coś innego)
- łyżka oleju (do wysmarowania formy na muffinki)
Wykonanie:
Szynkę pokrój w kostkę, ser żółty zetrzyj na tarce na małych oczkach. Kawałki brokuła ugotuj przez kilka minut (powinny być lekko twarde).
Przygotuj sos beszamelowy: w garnuszku na małym ogniu rozpuść masło. Dodaj do niego mąkę, dobrze wymieszaj na jednolitą konsystencję nie zdejmując go z ognia. Następnie wlej mleko, pogotuj jeszcze chwilę energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje. Dopraw solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Do ciepłego sosu beszamelowego dodaj pokrojoną wcześniej szynkę i ser żółty (zostaw odrobinę sera na posypanie babeczek z wierzchu). Wymieszaj. Tak przygotowany farsz do babeczek powinien mieć konsystencję gęstego budyniu.
Następnie za pomocą szklanki wykrój z chleba koła (resztki możesz wykorzystać np. do zrobienia bułki tartej).
Każde kółko rozwałkuj tak, by było całkowicie płaskie.
Ułóż chlebowe koła w wysmarowanej wcześniej olejem blaszce do muffinek.
Do każdej babeczki włóż farsz. Na wierzch wbij kawałek podgotowanego brokuła. Dookoła brokuła każdą babeczkę posyp dosłownie odrobiną startego sera. Zapiekaj w piekarniku w 200 st. przez ok. 20 minut.
Jeszcze ciepłe babeczki wyjmij podważając delikatnie z boku łyżką lub widelcem. Babeczki powinny łatwo oddzielać się od blaszki.