Pierwszy raz tę sałątkę robiłam kilka lat temu i bardzo nam posmakowała. Nie wiem czemu całkowicie o niej zapomniałam. Ostatnio zastanawiałam się, co mogłabym przygotować na upalne przyjęcie. Coś lekkiego, smacznego, a zarazem szybkiego w przygotowaniu. Sałatka z paluszków krabowych sprawdziła się w tym przypadku wyśmienicie. Dodatkowo uwielbia ją mój mąż, który nie jest zbytnio sałałatkowy, tak więc ta sałatka będzie gościć u nas coraz częściej 🙂 W smaku jest “inna” niż wszystkie typowe sałatki. Paluszki surimi mają delikatny posmak kraba. Lubię takie lekkie sałatki. Jest zdecydowanie warta polecenia!
Składniki na jedną salaterkę:
- 1 opakowanie paluszków surimi
- 100 g (woreczek) białego ryżu
- puszka kukuryczy
- 1 zielony ogórek
- koperek
- majonez
- sól, pieprz
Ryż ugotuj al dente i odstaw do przestygnięcia. Paluszki krabowe pokrój w grube talarki (dwa pokrojone paluszki odłożyłam do dekoracji). Ogórka bez miąższu pokrój w kostkę. Połącz z pozostałymi składnikami dodając ok. 2 łyżki majonezu. Dopraw do smaku pieprzem i solą.