OK! Najpierw będzie krótki wstęp. Ciasto z połówkami jabłek odnalazłam na jednej z kulinarnych grup. Od tygodnia internet szaleje na jego punkcie, a na grupach wciąż pojawiają się wpisy kolejnych osób ze zdjęciem ich ciasta z połówkami jabłek. Oczywiście nie mogłam nie sprawdzić przepisu. Zaciekawił mnie fenomen tego ciasta. A jest ono dosłownie wszędzie, na tę chwilę nie jestem nawet w stanie ustalić, kto był pomysłodawcą tego ciasta. W każdym razie powiem Wam szczerze tak – jest to jedno z najlepszych ciast z jabłkami, jakie jadłam. Mało ciasta, duży rozpływający się w ustach kawałek jabłka. Idealne do porannej kawy lub na popołudniowy deser. I powiem więcej – jest to zwyczajne ciasto, nie jakieś wykwintne, którym można zastąpić urodzinowy tort – nie oszukujmy się, tak nie jest. Ale faktem jest, że jest smaczne i znika szybko. Tego samego dnia, gdy zrobiłam je po raz pierwszy i rozdzieliłam po rodzinie, o godzinie 23 piekłam drugą porcję, by było na rano :). Wysłałam przyjaciółce fotkę ciacha, poprosiła o przepis i robiła je też dwa razy. To są fakty, a z nimi się nie dyskutuje :). Śmiało mogę polecić. Ciasto robi się bardzo szybko, w dodatku nie jest kosztowne. Czego chcieć więcej? Jestem pewna, ze każdy Pan mąż, i wszystkie dzieci w domu będą zadowolone. 🙂
- Składniki na dużą blachę 36×24 cm:
Masa:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 kostka (200 g) masła lub margaryny
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 całe jajko
- 1 serek homogenizowany waniliowy 150 g
Dodatkowo:
- ok. 9 jabłek średniej wielkości
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 szklanka cukru pudru
Wykonanie:
Składniki wyjąć wcześniej z lodówki, by były w temperaturze pokojowej.
Suche składniki (mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i cukier puder) wymieszać w misce. Dodać jajko, masło i serek waniliowy i wyrobić na jednolitą masę. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Na wysmarowanej tłuszczem (papierkiem po margarynie) blaszce ułożyć rozwałkowaną pierwszą połowę ciasta. Na nim ułożyć obok siebie obrane i wydrążone z nasion połówki jabłek wgłębieniem do dołu. Całość przykryć rozwałkowaną drugą połową ciasta. Piec ok. 40 min w 180 st. (piekarnik góra-dół)
Lukier:
Łyżkę śmietany i szklankę cukru pudru dokładnie wymieszać ze sobą w garnuszku na małym ogniu. Polać lukrem ciepłe ciasto.
Smacznego.