Tym razem prezentuję Wam ciasto, a właściwie trzy kolorową chałkę. Gdy zobaczyłam ją pierwszy raz od razu wiedziałam, że koniecznie muszę ją zrobić. Chałka jest lekko słodkawa, idealna z masłem, z dżemem, miodem czy innym porannym smarowidłem 🙂 Fakt, jest troszkę czasochłonna, ale uwierzcie mi … ta niepewność, jak wyjdzie, jaki będzie wzorek i w końcu ta raaaadość jak u dziecka po pierwszym przekrojeniu. 🙂
- Składniki na foremkę 11x20 cm
- 375 g mąki
- 35 g cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sypkich drożdży instant
- 250 ml mleka
- 20 g masła (temperatura pokojowa)
Dodatkowo:
- do ciasta jasno brązowego: 3 g kakao w proszku i 5 g mleka
- do ciasta w ciemno brązowego: 10 g kakao w proszku i 10 g mleka
W misce mieszamy mąkę, cukier, sól, drożdże oraz mleko. Mieszamy ze sobą składniki, aż ciasto będzie w miarę gładkie. Dodajemy masło i ponownie wyrabiamy ciasto.
Odważamy 320 g ciasta i przenosimy do miseczki, zostawiamy, aż podwoi swoją objętość. Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao i mleko, wyrabiamy dokładnie do uzyskania jednolitego koloru.
Odważamy 205 g ciasta w kolorze jasno brązowym, odkładamy na bok, a do pozostałego ciasta dodajemy kakao i wyrabiamy bardzo dokładnie, pozostawiamy, aż wyrośnie.
Ciasto jasno brązowe należy podzielić na 2 części po 38 g (duża kulka) i 5 części po 25 g.
Ciasto ciemno brązowe należy podzielić na 2 porcje po 36 g (duża kulka) i 5 razy 23 g.
Ciasto białe bez kakao podzielić na dwie duże kulki, każda po 55 g oraz 5 kulek o wadze 40 g.
Formujemy kulki z każdej porcji ciasta, w razie potrzeby wagę porcji można delikatnie zmodyfikować.
Wałkiem rozwałkowujemy ciasto ciemno brązowe na płaski kawałek o długości takiej jak foremka.
Ciasto ciemno brązowe formujemy w kształt długiego wałeczka, wkładamy go na ciasto jasno brązowe i zawijamy w rulonik.
Ciasto bez kakao rozwałkowujemy tak by zmieściło się na nim ciasto zawinięte w rulonik, owijamy ciasto brązowe, ciastem bez kakao. Powtarzamy to dla wszystkich kuleczek ciasta.
Następnie nasze trzy kolorowe rulony należy jeszcze bardziej rozwałkować, by podwoiły swoją długość i przeciąć je na pół. Łącznie powinno wyjść ich 14. Gotowe rulony ułożyć w foremce i odczekać godzinę, by zwiększyły swoją objętość. Oo tym czasie wstawić do piekarnika na ok.30 minut w 180 st.
Gotową upieczoną chałkę możesz polać polewą czekoladową. Ja niestety wpadłam na to zbyt późno, bo szybko zniknęła. 🙂