Ok ! Nie będę ściemniać – ta przekąska nie należy do najmniej kalorycznych, aleee aleee.. ! Po pierwsze wygląda fajnie, po drugie jest bardzo smaczna i po trzecie – wygodna w konsumpcji oraz przygotujesz ją szybko.
Wystarczy, że masz pod ręką:
- kilkanaście plasterków cienko pokrojonego salami
- 2 opakowania serka naturalnego kanapkowego
- szczypiorek lub bazylia
- (opcjonalnie) tarty chrzan ze słoika do smaku
Plastry salami ułożyć tak, aby na siebie nachodziły. Na ich powierzchni rozsmarować serek i posypać szczypiorkiem (lub bazylią).
Całość zwinąć w roladę i ściśle okręcić w folię. Schłodzić w lodówce 2-3 h.
Serek można uprzednio zmieszać z odrobiną tartego chrzanu ze słoika, wtedy roladki mają bardziej wyrazisty smak.
Przy krojeniu rolady za każdym razem wycieram nóż, by nie pozostawiał serka na roladkach i by wyglądy bardziej estetycznie.
Można też posmarować każdy plasterek salami oddzielnie i zawinąć :).