Świderki – pizza

I znów pojawiam się z przepisem na szybką przekąskę na ciepło. Świetnie się sprawdza, gdy brauje czasu na przygotowywanie poczęstunku dla gości lub gdy oni sami uprzedzą o swoim przybyciu niemalże w ostatniej chwili.
Przypomniałam sobie o niej dość niedawno. Kiedyś świderki robiłam bardzo często, chociaż wtedy ciasto robiłam raczej sama. Tu w wersji kupionego gotowego cienkiego spodu do pizzy.
Sos przygotowuję  z koncentratu pomidorowego. Gdy jest zbyt gęsty, mieszam z odrobiną ketchupu.  ulubione przyprawy: łyżeczkę bazylii, oregano, pieprzu ziołowego i koniecznie kminku w ziarnach, za którym przepadam.  Gdy mam pod ręką dodaję również słodką lub ostrą paprykę.  Świderki są przepyszne, nigdy nie zostają. Często podaję je na zimno, są tak samo cudowne i uzależniające! 🙂

Przygotowany sos należy rozsmarować po całej powierzchni  schłodzonego w lodówce ciasta. Sosu może być mniej, tu na zdjęciu jest go dość sporo, przez co trudniej zwija się świderki. A w smaku nie czuć wielkiej różnicy :).  Sos należy posypać startym serem lub ułożyć plastry.

Nastęnie pokroić w paski, złożyć na pół, delikatnie podnieść i skręcać z obu stron. Nie należy to do najłatwiejszych czynności wbrew pozorom, ale z pewnością każdy sobie z tym poradzi.

Tak przygotowane świderki piec zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu gotowego ciasta lub wg. przepisu, z którego przygotowujecie ciasto. Dla pewności zawsze trzymam w piekarniku o  5 minut dłużej :).

Z jednej porcji wychodzi kilkanaście takich pysznych świderków. 🙂

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Pozdrawiam, Iwona

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!