Przygotowanie domowego mojito (wym.mohito) jest zaskakujące łatwe, a sam drink jest niesamowicie orzeźwiający, dlatego najlepiej smakuje latem. Mojito powinno podawać się w wysokich szklankach, jednak w domowych warunkach nie ma to większego znaczenia :). Jest podawane niemal we wszystkich restauracjach, klubach i barach i niezmiennie cieszy się ogromną popularnością.
Składniki na jedną szklankę:
- pół limonki
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 40 ml białego rumu
- świeża mięta
- woda gazowana (opcjonalnie: sprite)
- lód
Na dno szklanki wrzucamy połówkę limonki pokrojoną na mniejsze kawałki. Ugniatamy za pomocą muddlera lub czegokolwiek, co jest pod ręką, by limonki puściły sok. Następnie dodajemy cukier, miętę rozgniecioną w dłoniach i rum. Dodajemy kilka kostek lodu. Całość zalewamy wodą lub sprite.
Proporcje są oczywiście umowne. W domowych warunkach możemy smakować i zmieniać je wedle własnego uznania. Jeśli dodaję sprite zamiast wody, to rezygnuję z jednej łyżeczki cukru, by nie był zbyt słodki. Najczęściej mieszam odrobinę sprite z wodą. W domu uwielbiamy miętę, dlatego dodaję 4-5 gałązek z listkami.
Drink smakuje równie wyśmienicie, gdy nie zawiera alkoholu :).