Jak wykorzystać ser mozzarella w kuchni?

Wytwarzany z mleka krów i bawolic włoski ser mozzarella od kilku lat podbija podniebienia Polaków. Jego połączenie z plastrami pomidora to obecnie jedna z najpopularniejszych przystawek serwowanych na rodzinnych imprezach. Słynący z delikatnego smaku i rozciągliwości ser ma jednak w kuchni dużo szersze zastosowanie niż funkcja przekąski lub dodatku do kanapek. Poniżej prezentuję kilka przepisów na dania z dodatkiem mozzarelli.

Zapiekanka z kurczakiem i mozzarellą

Szukasz pomysłu na szybki obiad, który zasmakuje każdemu członkowi rodziny? Koniecznie wypróbuj zapiekankę z kurczakiem i mozzarellą. Do jej przygotowania potrzebujesz:

Makaron ugotuj – musi być al dente. W tym czasie pomidory, pokrojoną w piórka cebulę, pierś z kurczaka i czosnek podsmaż na zalewie z suszonych pomidorów. Makaron odcedź i wymieszaj z usmażonymi składnikami. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia, a na wierzch połóż pokrojony w cienkie plastry ser mozzarella. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Sałatka z grillowanymi warzywami i mozzarellą

Sałatka z grillowanymi warzywami i mozzarellą to pozycja obowiązkowa w menu miejsc takich jak restauracja włoska Estella. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby podobne danie przygotować samodzielnie w domowej kuchni. Wystarczy, że posiadasz patelnię do grillowania lub elektryczny grill.

Warzywa pokrój na cienkie plastry, przypraw i na oliwie z oliwek podsmaż na patelni. Jeśli korzystasz elektrycznego grilla, nie musisz już używać natłuszczenia. Gdy całość nabierze złotego koloru przełóż warzywa do miski i dodaj pokrojony w plastry ser mozzarella.

Jabłko z mozzarellą na słodko

Dużą zaletą sera mozzarella jest to, że z powodzeniem można go wykorzystać także do przyrządzania tak smacznych i słodkich deserów jak pieczone jabłka. Co jest potrzebne do jego zrobienia?

Jabłka należy wydrążyć (podobnie jak dynie), a następnie wypełnić pokrojonym w kostkę serem mozzarella. W międzyczasie trzeba rozpuść miód. Gdy uzyska płynna konsystencję, należy polać nimi jabłka i posypać cynamonem. Następnie włożyć je do piekarnika na 20 minut. Deser smakuje wybornie ze szklanką kefiru.

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozdrawiam, Iwona

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!