Wytwarzany z mleka krów i bawolic włoski ser mozzarella od kilku lat podbija podniebienia Polaków. Jego połączenie z plastrami pomidora to obecnie jedna z najpopularniejszych przystawek serwowanych na rodzinnych imprezach. Słynący z delikatnego smaku i rozciągliwości ser ma jednak w kuchni dużo szersze zastosowanie niż funkcja przekąski lub dodatku do kanapek. Poniżej prezentuję kilka przepisów na dania z dodatkiem mozzarelli.
Zapiekanka z kurczakiem i mozzarellą
Szukasz pomysłu na szybki obiad, który zasmakuje każdemu członkowi rodziny? Koniecznie wypróbuj zapiekankę z kurczakiem i mozzarellą. Do jej przygotowania potrzebujesz:
- 2 kulki mozzarelli (bez zalewy)
- Opakowanie makaronu penne
- 2 białe cebule
- 2 piersi z kurczaka
- Garść posiekanej pietruszki
- Pół słoiczka suszonych pomidorów
- 3 posiekane ząbki czosnku
- przyprawy (oregano, bazylia, pieprz i sól)
Makaron ugotuj – musi być al dente. W tym czasie pomidory, pokrojoną w piórka cebulę, pierś z kurczaka i czosnek podsmaż na zalewie z suszonych pomidorów. Makaron odcedź i wymieszaj z usmażonymi składnikami. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia, a na wierzch połóż pokrojony w cienkie plastry ser mozzarella. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Sałatka z grillowanymi warzywami i mozzarellą
Sałatka z grillowanymi warzywami i mozzarellą to pozycja obowiązkowa w menu miejsc takich jak restauracja włoska Estella. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby podobne danie przygotować samodzielnie w domowej kuchni. Wystarczy, że posiadasz patelnię do grillowania lub elektryczny grill.
- Warzywa – bakłażana
- Cukinię
- 3 rodzaje papryk – czerwoną, żółtą i zieloną
- Małe opakowanie pomidorków koktajlowych
- 2 czerwone cebule
- Kulkę mozzarelli
- Przyprawy – rozmaryn, tymianek i oregano
Warzywa pokrój na cienkie plastry, przypraw i na oliwie z oliwek podsmaż na patelni. Jeśli korzystasz elektrycznego grilla, nie musisz już używać natłuszczenia. Gdy całość nabierze złotego koloru przełóż warzywa do miski i dodaj pokrojony w plastry ser mozzarella.
Jabłko z mozzarellą na słodko
Dużą zaletą sera mozzarella jest to, że z powodzeniem można go wykorzystać także do przyrządzania tak smacznych i słodkich deserów jak pieczone jabłka. Co jest potrzebne do jego zrobienia?
- 3 duże jabłka (obojętnie jaka odmiana)
- 2 kuleczki mozarelli
- Cynamon
- 3 czubate łyżki miodu
Jabłka należy wydrążyć (podobnie jak dynie), a następnie wypełnić pokrojonym w kostkę serem mozzarella. W międzyczasie trzeba rozpuść miód. Gdy uzyska płynna konsystencję, należy polać nimi jabłka i posypać cynamonem. Następnie włożyć je do piekarnika na 20 minut. Deser smakuje wybornie ze szklanką kefiru.