Przekąski z twarożku to lekkie i zdrowe przekąski, idealne nie tylko na śniadanie, ale również na wieczorne przyjęcie. Z pewnością twarożek znajdzie grono swych wielbicieli, zwłaszcza, jeśli nasi goście przepadają za przekąskami typu fit. Ze względu na konsystencję twarożku warto przygotować go w taki sposób, by był wygodny w konsumpcji, tzw. na jeden-dwa kęsy. Z tego względu mam dla Was dwie propozycje na jego podanie.
Mimo, że w obu występuje ten sam twarożek, to przekąski smakują zupełnie inaczej.
W pierwszym przypadku jest to twarożek na zwykłych słonych krakersach. Przekąskę najlepiej przygotować tuż przed przyjściem gości. Krakersy lubią troszkę zwilgotnieć po dłuższym czasie i łamać się, nie utrudnia to jednak konsumpcji. Wówczas należy delikatniej chwytać krakersa. 🙂
Drugą propozycją jest ogórek faszerowany twarożkiem. Ogórek należy obrać ze skórki, pokroić na 4-5 cm kawałki i usunąć z nich środek za pomocą małego nożyka, po czym napełnić ogórek twarogiem za pomocą łyżeczki.
W obu przypadkach najlepiej zrobić twarożek z białego sera oraz śmietany 18% lub jogurtu naturalnego. Najważniejsze, by konsystencja była zwięzła i niezbyt rzadka. Do tego oczywiście obowiązkowo świeży szczypiorek i rzodkiewka lub pokrojona drobno papryka, sól, pierz. Mmmm … pycha!
Smacznego 🙂