Bardzo nietypowe, zaskakujące w smaku jajka faszerowane bazylią. Ilość bazylii warto dodać wedle własnego uznania. U mnie mają dość wyrazisty i intensywny smak. 🙂
- 5 jajek
- 2 łyżki majonezu
- ok. 20-30 średnich listków bazylii
- sól, pieprz
- (opcjonalnie) kilka kropel soku z cytryny
Jajka ugotować na twardo. Schłodzone przekroić na połówki, wyjąć żółtka i przełożyć do miseczki.
Do żółtek dodać 2 łyżki majonezu, listki świeżej, umytej i osuszonej bazylii oraz dodać do smaku sól i pieprz. Całość zblendować. Gotowy farsz przełożyć do szprycy lub nałożyć łyżeczką bezpośrednio na jajka.
Jeśłi nie posiadasz blendera możesz drobno posiekać bazylię. Jednak farsz nie będzie tak zielony.