Domowe kruche babeczki z owocami

Te babeczki są słodkim wspomnieniem mojego dzieciństwa. Razem z mamą lepiłyśmy je i dekorowałyśmy. Później rozpoczynała się nocna pielgrzymka do owych babeczek :). W pierwotnej wersji zwykle były z kostkami różnego koloru galaretek. Trzeba przyznać, że są odrobinę czasochłonne, ale szczerze warto.

Ciasto:

*Babeczki na maśle są bardziej kruche, natomiast na margarynie pod wpływem masy bardziej miękną, za to rozpływają się w ustach! 🙂

Masa:

Dodatkowo:

Wykonanie:

Do mąki dodajemy szczyptę soli oraz pokrojone w kostki masło. Wszystko siekamy dodając cukier puder. Dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. 
Smarujemy bardzo powierzchownie foremki tłuszczem. Ciasto zawiera w sobie tłuszcz, więc i tak raczej nie przywiera do foremki.

Wyrobione ciasto można rozwałkować i wyciąć za pomocą szklanki kółeczka. Ja wybieram szybszą opcję formowania kuleczki i rozprowadzenia jej ręcznie na foremce i usuwania nadmiaru ciasta z rantu foremki.

Piec w temp. 190 st. przez ok. 20 minut (u mnie z termoobiegiem bez górnej grzałki) do uzyskania złotego koloru.

Masa: Miękkie masło rozmiksować w jednej misce na jasny puch. Do drugiej miski wlać mleko, wsypać kremy i miksować do uzyskania sztywnej masy. Niewielkimi porcjami, cały czas miksując, dodawać masło do masy waniliowej.

Na spód babeczek wyłożyć odrobinę masy kajmakowej (nie jest to konieczne) i pokryć kremem.

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozdrawiam, Iwona

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!