Galaretkowiec na biszkopcie

To ciasto od razu przykuło moją uwagę. Uwielbiam, gdy coś wygląda ładnie, kolorowo  i apetycznie. Aczkolwiek nie oznacza to, że gardzę ciastami a’la “Brzydkie, a dobre” :). W każdym razie nie mogłam nie wypróbować tego przepisu, tym bardziej, że nie jest ani skomplikowany, ani szczególnie drogi.

Biszkopt:

Masa:

Wykonanie:

BISZKOPT:
Przygotować blachę; wyłożyć papierem do pieczenia i lekko natłuścić olejem.
Białka ubić na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli) z cukrem waniliowym. Następnie dodać wodę i olej oraz stopniowo, małymi partiami dodawać suche składniki cały czas miksując na wolniejszych obrotach. Jednolitą, puszystą masę przelać do formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25 min. w temp 170 stopni. Schłodzony biszkopt przekroić na dwie równe części długim ostrym nożem.

MASA:
Każdą galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku. Schłodzone, ale nie stężałe galaretki przelałam do wyścielonych folią spożywczą keksówek (możesz zastąpić miseczką lub garnuszkiem) – dzięki temu mogłam je następnie łatwo wyjąć i pokroić na desce.

Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku. Odstawić do przestygnięcia.


Dobrze schłodzoną (warunek konieczny!) śmietanę-kremówkę ubić na sztywną pianę.  Następnie, cały czas miksując dodawać schłodzoną żelatynę.

Do tak przygotowanej masy dodaj kostki galaretki i przełóż biszkopt. Całość posyp cukrem pudrem.

Smacznego,
I.

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozdrawiam, Iwona

Picture of Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!