Słonecznikowiec bez pieczenia

Kolejne nieoczywiste połączenie ziaren słonecznika ze słodkim deserem. Ciacho jest bardzo delikatne i słodziutkie. Z podanego przepisu wychodzi cała ciężka blacha (u mnie wymiary blachy 36×24 cm). Wbrew pozorom wykonanie ciasta nie zajmuje dużo czasu :).

Składniki:

Masa budyniowa:

Do 1,5 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, jajko, budyń oraz mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem wanilinowym i z cukrem kryształem. Do gotującego się mleka wlać wolnym strumieniem uzyskaną masę jajeczną, cały czas energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką), by nie powstały grudki. Masę budyniową lekko przestudzić.

Na spodzie wyłożonej papierem do pieczenia blachy ułożyć warstwę krakersów. Na nią wylać lekko przestygniętą masę budyniową, następnie przełożyć warstwą krakersów, następnie posmarować masą kajmakową, kolejno znów ułożyć krakersy. Na ostatniej warstwie krakersów wyłożyć ubitą śmietanę kremówkę wraz ze śmietan-fixami, wyrównać i posypać przestudzonym uprażonym na patelni słonecznikiem. Schłodzić w lodówce przez całą noc, lub przynajmniej przez kilka godzin.
Z przyzwyczajenia zawsze używam śmietanki łowieckiej, ale może być też oczywiście inna :).

Przepis pochodzi ze strony stylowi.pl. Jedynie, jakie mogłabym mieć uwagi, to dodałabym do masy budyniowej więcej mąki lub więcej budyniu w proszku, gdyż u mnie masa budyniowa wyszła dość luźna.

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozdrawiam, Iwona

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!