Składniki:
Ciasto:
450 g mrożonego szpinaku
4 jajka
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
Nadzienie:
200 g wędzonego łososia w kawałku lub rozdrobnionego
2 opakowania 150 g serka śmietankowego
starty chrzan ze słoiczka
Szpinak rozmrozić, odcedzić od wody (za pomocą gazy lub sitka), a następnie podsmażyć na patelni bez tłuszczu, by odparować pozostałość wody. Na końcu dodać sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę potrzymać na ogniu. Do przestudzonej masy szpinakowej dodać żółtka. Wymieszać.
Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodać do niej masę szpinakową, delikatnie wymieszać i całość wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 min w 200 st.
Usunąć papier ze szpinaku. Gdy jest jeszcze ciepły, rozsmarować grubszą warstwę serka wymieszanego z chrzanem, ułożyć plastry łososia i zawinąć w roladę. Schłodzić w lodówce.