Składniki:
- 3 kg cukinii
- 1 duża papryka oraz 2 marchewki (opcjonalnie)
- gorczyca, czarny pieprz (2 łyżeczki) niemielony, liście laurowe
Zalewa:
- 9 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki stołowe soli
Przygotowanie:
Umyj cukinię i oczyścić paprykę. Jeśli chcesz pokroić cukinię w podłużne paski, ją również oczyść ze środka. Jeśli natomiast wolisz krążki, wybieraj w sklepie możliwie najcieńszą i najmniejszą cukinię. W każdym (wyparzonym) słoiku umieść cukinię.
Ponadto:
Do każdego słoika: kawałek papryki i marchwi dla ozdoby, jeden liść laurowy, pół łyżeczki gorczycy, kilka ziarenek pieprzu czarnego.
Całość zalej lekko przestygniętą zalewą i pasteryzuj w garnku wyścielonym ściereczką przez 10 minut od momentu zagotowania się wody.
Smacznego!
I.