Obłędne! Te śledzie przypadną Ci do gustu na 1000%. Lekko słodkawe, rozpływające się w ustach. Od tej pory będą częstym gościem w naszej lodówce. Dodatkowo ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę. Mogą postać w lodówce do 3 tygodni, jednak gwarantuję, że jeśli nie zjesz ich w ciągu tygodnia to będzie sukces 🙂
Składniki:
- 0,5 kg filetów śledziowych solonych
- 3 średnie cebule
- 1/4 szklanki oleju
- 4 łyżki octu
- 2 łyżki cukru
- 6-7 łyżek ketchupu (w oryginalnej wersji 4 łyżki koncentratu pomidorowego)
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- odrobina gorczycy białej
Śledzie wymoczyć minimum 2 godziny w wodzie. Pokroić w kawałki.
Sos - przygotowanie:
Rozgrzać na patelni olej, dodać cukier, pokrojoną w piórka cebulę, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz gorczycę. Chwilkę podsmażyć, cebulę zeszklić. Następnie dodać ocet i ketchup (opcjonalnie koncentrat pomidorowy). Całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.
Układać warstwami kawałki śledzi i przekładać sosem LUB dodać śledzie do sosu na patelni, delikatnie wymieszać i przełożyć do słoika.
Śledzie potrzebują przejść smakiem min. jeden dzień.
Smacznego!
[Aktualizacja]: Robiłam [ponownie te śledziki, tym razem zaopatrzylam się w koncentrat pomidorowy. Powiem tak – z ketchupem pycha, z koncentratem wchodzą z chlebem. Lepsza pierwsza opcja ketchupowa moim zdaniem 🙂