Śledź po kaszubsku – najlepszy przepis (wg Magdy Gessler)

Obłędne! Te śledzie przypadną Ci do gustu na 1000%. Lekko słodkawe, rozpływające się w ustach. Od tej pory będą częstym gościem w naszej lodówce. Dodatkowo ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę.  Mogą postać w lodówce do 3 tygodni, jednak gwarantuję, że jeśli nie zjesz ich w ciągu tygodnia to będzie sukces 🙂

Składniki:

Śledzie wymoczyć minimum 2 godziny w wodzie. Pokroić w kawałki.

Sos - przygotowanie:

Rozgrzać na patelni olej, dodać cukier, pokrojoną w piórka cebulę, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz gorczycę. Chwilkę podsmażyć, cebulę zeszklić. Następnie dodać ocet i ketchup (opcjonalnie koncentrat pomidorowy). Całość dokładnie wymieszać  i pozostawić do wystygnięcia.

Układać warstwami kawałki śledzi i przekładać sosem LUB  dodać śledzie do sosu na patelni, delikatnie wymieszać i przełożyć do słoika.

Śledzie potrzebują przejść smakiem min. jeden dzień.
Smacznego!

[Aktualizacja]: Robiłam [ponownie te śledziki, tym razem zaopatrzylam się w koncentrat pomidorowy.  Powiem tak – z ketchupem pycha, z koncentratem wchodzą z chlebem. Lepsza pierwsza opcja ketchupowa moim zdaniem 🙂

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Pozdrawiam, Iwona

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!