Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych
- 3 duże cebule
- 3 płaskie łyżki soli
Zalewa:
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka gorczycy
Ogórki umyć, odciąć końcówki, pokroić w plasterki (ze skórką). Do ogórków dodać cebulę pokrojoną w plastry. Całość zasypać 3 łyżkami soli. Odstawić na godzinę co jakiś czas mieszając.
Po godzinie odsączyć sok z ogórków, lekko je wyciskając. Zalać gorącą zalewą. Pasteryzować w garnku wyłożonym ściereczką przez 5 minut od momentu zagotowania się wody.
Zalewy zawsze robię 2-3 razy więcej.
Smacznego!
By miec pewność, że zalewa wszędzie się dostanie, widelcem poruszaj ogórki w słoiku.