Składniki:
- 4 kg ogórków
- 4 główki czosnku
- 6 łyżek soli
Zalewa:
- 2 szklanki octu 10%
- 3 szklanki cukru
- 6 łyżek oliwy (lub oleju)
- 1/2 łyżki pieprzu prawdziwego (robię 2-3 porcje zalewy)
Ogórki dokładnie umyć. Duże ogórki pokroić wzdłuż na 4 części, małe na pół. Ogórki posypać solą, odstawić na 2 godziny, by puściły sok, który następnie odlewamy. Dodać czosnek w kawałkach i odstawić na pół godziny. Nie odlewać już soku.
Zalewę zagotować. Na końcu do zalewy dodać oliwę. Ułożone w słoikach ogórki zalać przygotowaną zalewą. Pasteryzować 5-10 minut od momentu zagotowania się wody.
Smacznego!
Jeśli nie przepadasz za intensywnym aromatem czosnku - dodaj go mniej.