Składniki:
- 3 kg. ogórków
- 4 szt. średniej wielkości cebul
- 1 duża marchewka marchwi
- 1,5 łyżki soli
Zalewa:
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki przyprawy wegeta
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- mielony pieprz
Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Do ogórków dodać pokrojoną w plastry cebulę oraz startą na grubych oczkach marchew. Całość zasypac solą i wymieszać. Po 2 godzinach odlać sok powstały sok.
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki zalewy, a następnie dodać ją (zimną) do ogórków. Dobrze wymieszać. Ogórki wymieszane z zalewą (“sosem”) przełożyć do garnka i zagotować. Gorące przełożyć do słoików i odwrócić do góry wieczkiem.
Smacznego!