Chociaż nie przepadam za cytrynami i niczym cytrynowym, to to ciasto skradło mi serce… 🙂 Naprawdę polecam!
Składniki:
- ser twarogowy w wiaderku 500 g
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 5 łyżeczek żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- 400 g herbatników maślanych
- 330 ml śmietanki kremówki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 cytryna
- 3 galaretki cytrynowe
Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno i wstawić do lodówki. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem, a następnie dodać sok z cytryny, otartą skórkę oraz ser z wiaderka. Całość wymieszać.
Wyłożyć na blasze warstwę herbatników. Podgrzać delikatnie mleko. Żelatynę moczyć w niewielkiej ilości wody i dodać do ciepłego mleka, mieszać aż się rozpuści. Całość dodać do masy serowej. Następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
Całość wylać na herbatniki. Przykryć drugą warstwą herbatników i wstawić do lodówki.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
1 galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i przestudzoną miksować z ubitą śmietanką. Cytrynową śmietankę wylać na schłodzoną masę sernikową i ponownie wstawić do lodówki.
1 galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i przestudzoną miksować z ubitą śmietanką. Cytrynową śmietankę wylać na schłodzoną masę sernikową i ponownie wstawić do lodówki.
Pozostałe dwie galaretki przygotować według przepisu, przestudzić i wylać na stężałą piankę.
Chłodzić najlepiej przez całą noc, chociaż u mnie nigdy się to nie udało 🙂
Smacznego!