Ciasto cytrynowe bez pieczenia

Chociaż nie przepadam za cytrynami i niczym cytrynowym, to to ciasto skradło mi serce… 🙂 Naprawdę polecam!

Składniki:

Wykonanie:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno i wstawić do lodówki. Żółtka utrzeć z cukrem  i masłem, a następnie dodać sok z cytryny, otartą skórkę oraz ser z wiaderka. Całość wymieszać.

Wyłożyć na blasze warstwę herbatników.  Podgrzać delikatnie mleko. Żelatynę moczyć w niewielkiej ilości wody i dodać do ciepłego mleka, mieszać aż się rozpuści. Całość dodać do masy serowej. Następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.

Całość wylać na herbatniki. Przykryć drugą warstwą herbatników i wstawić do lodówki.

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
1 galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i przestudzoną miksować z ubitą śmietanką.  Cytrynową śmietankę wylać na schłodzoną masę sernikową i ponownie wstawić do lodówki.
Pozostałe dwie galaretki  przygotować według przepisu, przestudzić i wylać na stężałą piankę.

Chłodzić najlepiej przez całą noc, chociaż u mnie nigdy się to nie udało 🙂

Smacznego!

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozdrawiam, Iwona

Picture of Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!