Chocia偶 nie przepadam za cytrynami i niczym cytrynowym, to to ciasto skrad艂o mi serce… 馃檪 Naprawd臋 polecam!
Sk艂adniki:
- ser twarogowy w wiaderku 500 g
- 100 g mas艂a
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 5 艂y偶eczek 偶elatyny
- 2 艂y偶ki cukru pudru
- 400 g herbatnik贸w ma艣lanych
- 330 ml 艣mietanki krem贸wki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 cytryna
- 3 galaretki cytrynowe
Wykonanie:
Oddzieli膰 偶贸艂tka od bia艂ek. Bia艂ka ubi膰 na sztywno i wstawi膰 do lod贸wki. 呕贸艂tka utrze膰 z cukrem聽 i mas艂em, a nast臋pnie doda膰 sok z cytryny, otart膮 sk贸rk臋 oraz ser z wiaderka. Ca艂o艣膰 wymiesza膰.
Wy艂o偶y膰 na blasze warstw臋 herbatnik贸w.聽 Podgrza膰 delikatnie mleko. 呕elatyn臋 moczy膰 w niewielkiej ilo艣ci wody i doda膰 do ciep艂ego mleka, miesza膰 a偶 si臋 rozpu艣ci. Ca艂o艣膰 doda膰 do masy serowej. Nast臋pnie doda膰 ubite bia艂ka i delikatnie wymiesza膰.
Ca艂o艣膰 wyla膰 na herbatniki. Przykry膰 drug膮 warstw膮 herbatnik贸w i wstawi膰 do lod贸wki.
艢mietank臋 ubi膰 na sztywno z cukrem pudrem.
1 galaretk臋 rozpu艣ci膰 w szklance gor膮cej wody i przestudzon膮 miksowa膰 z ubit膮 艣mietank膮.聽 Cytrynow膮 艣mietank臋 wyla膰 na sch艂odzon膮 mas臋 sernikow膮 i ponownie wstawi膰 do lod贸wki.
1 galaretk臋 rozpu艣ci膰 w szklance gor膮cej wody i przestudzon膮 miksowa膰 z ubit膮 艣mietank膮.聽 Cytrynow膮 艣mietank臋 wyla膰 na sch艂odzon膮 mas臋 sernikow膮 i ponownie wstawi膰 do lod贸wki.
Pozosta艂e dwie galaretki聽 przygotowa膰 wed艂ug przepisu, przestudzi膰 i wyla膰 na st臋偶a艂膮 piank臋.
Ch艂odzi膰 najlepiej przez ca艂膮 noc, chocia偶 u mnie nigdy si臋 to nie uda艂o 馃檪
Smacznego!