Kochani, dziś prezentuję Wam chyba najszybszy i najłatwiejszy przepis na muffinki. Nie może nie wyjść! W oryginalnej wersji jest to przepis na blachę ciasta, ja jednak robię w postaci babeczek.
Składniki:
- 1 kostka margaryny (użyłam Kasi)
- 1 szklanka cukru
- 5 całych jaj
- 1 szklanka mleka
- 2,5 szklanki mąki
- 1 cukier wanilinowy
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- zapach cytrynowy
- 1 jabłko
Sposób wykonania:
Margarynę utrzeć z dwoma cukrami. Miksując dodawać po jednym jajku. Wciąż miksując dodać szklankę mleka, a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do uzyskanej masy dodać zapach cytrynowy (użyłam całego w podłużnej fiolce).
Uzyskaną masę wylać do formy na muffinki i w każdą powtykać po 3-4 małe kawałki jabłka. Ja dodałam również do środka odrobinę konfitury wiśniowej.
- W formie muffinek piec w 180 st. przez ok. 25 min.
- W formie ciasta w blasze piec w 180 st. przez ok. 45 min.
Do ciasta w blasze możesz użyć nawet 2 dużych jabłek. W przypadku muffinek potrzebujesz jednego.
Smacznego!