Mięsne cotton balls

Przyznaję – tym razem nie jest to przepis  z cyklu”na szybko”. Wykonanie takich kuleczek nie jest trudne, jednak wymaga odrobinę cierpliwości. Mimo, że robię je zawsze w ten sam sposób to w smaku zawsze odrobinę się różnią. Wszystko zależy od tego ile i jakich przypraw dodamy, jakiego użyjemy mięsa etc.  Najważniejsze, że zawsze są pyszne! Kuleczki śmiało możecie przygotować dzień wcześniej. 🙂

Jeśli chcesz być na bieżąco i widzieć wszystkie nowe wpisy, polub mnie na Facebook (KLIK!).

Składniki:

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Do cebuli dodać startą na małych oczkach marchewkę, smażyć aż zmięknie. Mięso mielone wymieszać z przyprawami. Ja dodaję przeważnie czosnek granulowany, pieprz ziołowy, sól, pieprz, czasami maggi w płynie. Do mięsa dodać 2 łyżki majonezu (można zamiast tego dodać trochę przegotowanej wody), bułkę tartą i przestygniętą cebulę z marchewką. Całość dokładnie wymieszać i formować kulki.

Ciasto francuskie podzielić na 3 mniejsze części. Każdą część delikatnie rozwałkować i pociąć na wąskie paski.

Pociętymi paskami owinąć kulki (na jedną wykorzystuję przeważnie 3 paski).

Owinięte kulki posmarować jajkiem. Piec ok.35 minut w 200  st. do uzyskania złocistego koloru. Zjeść ;-).

Przy większych kuleczkach owijanie idzie znacznie sprawniej:

Przy którymś razie wykonywania tej przekąski okazało się, że nie mam marchewki. Zamiast niej dodałam startego ugotowanego buraka. Kuleczki były bardziej czerwone, ale równie smaczne 🙂

Smacznego 🙂
Iwona

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Pozdrawiam, Iwona

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!