Mięsne cotton balls

Przyznaję – tym razem nie jest to przepis  z cyklu”na szybko”. Wykonanie takich kuleczek nie jest trudne, jednak wymaga odrobinę cierpliwości. Mimo, że robię je zawsze w ten sam sposób to w smaku zawsze odrobinę się różnią. Wszystko zależy od tego ile i jakich przypraw dodamy, jakiego użyjemy mięsa etc.  Najważniejsze, że zawsze są pyszne! Kuleczki śmiało możecie przygotować dzień wcześniej. 🙂

Jeśli chcesz być na bieżąco i widzieć wszystkie nowe wpisy, polub mnie na Facebook (KLIK!).

Składniki:

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Do cebuli dodać startą na małych oczkach marchewkę, smażyć aż zmięknie. Mięso mielone wymieszać z przyprawami. Ja dodaję przeważnie czosnek granulowany, pieprz ziołowy, sól, pieprz, czasami maggi w płynie. Do mięsa dodać 2 łyżki majonezu (można zamiast tego dodać trochę przegotowanej wody), bułkę tartą i przestygniętą cebulę z marchewką. Całość dokładnie wymieszać i formować kulki.

Ciasto francuskie podzielić na 3 mniejsze części. Każdą część delikatnie rozwałkować i pociąć na wąskie paski.

Pociętymi paskami owinąć kulki (na jedną wykorzystuję przeważnie 3 paski).

Owinięte kulki posmarować jajkiem. Piec ok.35 minut w 200  st. do uzyskania złocistego koloru. Zjeść ;-).

Przy większych kuleczkach owijanie idzie znacznie sprawniej:

Przy którymś razie wykonywania tej przekąski okazało się, że nie mam marchewki. Zamiast niej dodałam startego ugotowanego buraka. Kuleczki były bardziej czerwone, ale równie smaczne 🙂

Smacznego 🙂
Iwona

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!