Najlepsze ciasto na świecie! Pierwszy raz spróbowałam w Sylwestra i od tamtej pory zakochałam się! W ciągu tygodnia sernik piekłam dwa razy i za każdym razem znikał w mgnieniu oka. Jest bardzo puszysty i delikatny, dodatkowo jego zaletą jest to, że nie jest zbyt słodki. Dosłownie rozpływa się w ustach. Przepis dostałam od Ali ♥♥♥
Składniki na ciasto: (u mnie duża blaszka 36x24 cm)
- 2 jogurty greckie po 400 ml
- 5 jajek
- 1,5 budyniu śmietankowego
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1/2 szklanki oleju
- 1 opakowanie biszkoptów
Składniki na bitą śmietanę:
- 2 opakowania śmietanki po 500 ml (30% lub 36%)
- 3 śmietan-fixy (ja dodaję 4 opakowania)
- cukier wanilinowy lub odrobina cukru
Wykonanie ciasta
Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Na spód blachy ułóż biszkopty.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj szklankę cukru.
Żółtka wymieszaj z sypkim budyniem i cukrem wanilinowym. Dodaj do ubitych białek delikatnie miksując ciasto.
Cały czas mieszając dodaj jogurty greckie oraz olej. Jednolitą konsystencję wylej na blachę.
- Piec ok. 60 min. w 180°
Bita śmietana
Schłodzone śmietanki kremówki miksuj dodając śmietan-fixy do uzyskania sztywnej konsystencji. Dodaj cukier chwilę miksując. Bitą śmietanę wyłóż na schłodzone ciasto. Ja używam najczęściej śmietanki łowickiej. Najważniejsze, aby była dobrze schłodzona – inaczej się nie ubije.
Enjoy your meal!
PS. Sernik zawsze opadnie 😉