Na szybko, na słodko i dla każdego!
Składniki:
- 3-4 banany
- Serek mascarpone lub krem orzechowy
- Do wyboru: wiórki kokosowe, kolorowa posypka do ciast, rozdrobnione orzechy lub herbatniki, cukier wanilinowy, kakao rozpuszczalne (w granulkach) etc.
Banany należy obrać ze skórki, podzielić na pół, a następnie obtoczyć w serku mascarpone lub w kremie orzechowym. Wysmarowany banan posypać rozdrobnionymi herbatnikami / wiórkami kokosowymi etc. Włożyć do lodówki na ok.20 minut, wyjąć i pokroić na kawałki.
Banany można przygotować na kilka godzin przed przyjściem gości - nie czernieją.
Najbardziej posmakowały mi te w wersji mascarpone + herbatniki. Jeśli zdecydujesz się wybrać wersję z kolorową posypką do ciast, dodaj odrobinę wiórek kokosowych. Posypka w połączeniu z mascarpone lekko się rozpuszcza.
Smacznego!
