Gołąbki bez zawijania (z kapustą w środku)

Przepis wzięłam od swojej Mamy <3. Bardzo odpowiada mi ta forma i ten smak gołąbków, tym bardziej, że przypomina mi smaki rodzinnego domu, dlatego też gołąbki te dość często pojawiają się na naszym stole.  Jest to przepis na sporą ilość gołąbków.

Składniki:

Sos:

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na patelni. Białą kapustę poszatkować i pokroić na jak najdrobniejsze kawałki.
Do mięsa mielonego dodać dwa całe jajka, dwie torebki nieugotowanego ryżu, szklankę kaszy manny, zeszkloną cebulę, sól, pieprz. Całość dokładnie ze sobą wymieszać, uformować gołąbki, obtoczyć je w bułce tartej i delikatnie podsmażyć na oleju.

Zagotować garnek wody dodając dwie kostki rosołowe.
Podsmażone gołąbki przełożyć do dużego garnka i delikatnie po ściance garnka zalać gorącym bulionem. Całość gotować na małym ogniu ok.40 minut.
Następnie oddzielić bulion od gołąbków. Na jego bazie przygotować sos. Zalać gołąbki gotowym sosem.

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozdrawiam, Iwona

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!