Łatwe ciasto z jabłkami (salceson)

Ciasto z jabłkami – o tak, wszyscy je uwielbiamy. Dziś przychodzę do Was z bardzo popularnym przepisem. Pierwszy raz  zrobiłam to ciasto z mamą kilkanaście lat temu. I od tamtej pory pojawiało się u nas bardzo często. Później były nowe ciasta, a to nie wiedzieć czemu odeszło w zapomnienie. Po tylu latach w końcu odnalazłam stary przepis i postanowiłam, że tym razem na stałe zagości w mojej książce kucharskiej, którą jest ten blog.
A teraz kilka słów o samym przepisie. Ciasto robi się bardzo szybko. Zdecydowanie jest na każdą kieszeń. Z powodzeniem każdy z nim sobie poradzi. Ciasto jest też bardzo wilgotne, czyli takie, jakie lubię najbardziej, tak więc łatwo pokusić się o dokładkę. 🙂 Delikatnie zmodyfikowałam przepis (wydłużyłam czas pieczenia).

  • Składniki na dużą blachę 36×24 cm:

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki
  • cukier waniinowy
  • 6-7 dużych jabłek

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać pozostałe składniki miksując na jednolitą masę. Następnie dodać olej i obrane, pokrojone w dużą kostkę jabłka.
Piec z termoobiegiem 60 min w temp. 200 stopni do suchego patyczka.

Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Zostań ze mną na dłużej.

Pozdrawiam,