Łatwe ciasto z jabłkami (salceson)

Ciasto z jabłkami – o tak, wszyscy je uwielbiamy. Dziś przychodzę do Was z bardzo popularnym przepisem. Pierwszy raz  zrobiłam to ciasto z mamą kilkanaście lat temu. I od tamtej pory pojawiało się u nas bardzo często. Później były nowe ciasta, a to nie wiedzieć czemu odeszło w zapomnienie. Po tylu latach w końcu odnalazłam stary przepis i postanowiłam, że tym razem na stałe zagości w mojej książce kucharskiej, którą jest ten blog.
A teraz kilka słów o samym przepisie. Ciasto robi się bardzo szybko. Zdecydowanie jest na każdą kieszeń. Z powodzeniem każdy z nim sobie poradzi. Ciasto jest też bardzo wilgotne, czyli takie, jakie lubię najbardziej, tak więc łatwo pokusić się o dokładkę. 🙂 Delikatnie zmodyfikowałam przepis (wydłużyłam czas pieczenia).

  • Składniki na dużą blachę 36×24 cm:

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki
  • cukier waniinowy
  • 6-7 dużych jabłek

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać pozostałe składniki miksując na jednolitą masę. Następnie dodać olej i obrane, pokrojone w dużą kostkę jabłka.
Piec z termoobiegiem 60 min w temp. 200 stopni do suchego patyczka.

Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!

Close Menu