Magiczne ciasto – HIT!

Fenomen tego ciasta polega na tym, że robi się jedną rzadką masę, którą wylewa się na blaszkę, a podczas studzenia ciasto rozwarstwia się na trzy części. Góra jest biszkoptowa, środek jest kremem, a dół przypomina zbitą masę budyniową. Ciasto robiłam już dwa razy, jest bardzo smaczne i efektowne. Plus za wielką radość i czekanie niczym dziecko, czy się uda. W wykonaniu jest bardzo łatwe, należy jednak wykonywać je krok po kroku wg przepisu. Zdecydowanie będę powracać do tego przepisu, bo jest bardzo bardzo dobre – smakuje jak sernik.

  • Składniki na kwadratową blaszkę 20x20 cm:

Masa:

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej (oddzielić)
  • 1 łyżka wody
  • 150 g drobnego cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 125 g rozpuszczonego masła - przestudzone
  • 115 g mąki
  • 500 ml ciepłego mleka
  • 4 krople winnego octu

Przygotowanie:

  • masło rozpuścić w garnuszku i ostudzić
  • podgrzać mleko
  • otrzeć skórkę z cytryny.

Wykonanie:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 160º C
  2. Żółtka ubić mikserem z cukrem, łyżką wody – na puch. Dodać skórkę z cytryny, esencję
  3. Wlać od razu całe, rozpuszczone masło – ubić do połączenia
  4. Na to wsypać przez sitko mąkę – partiami – ubijać
  5. Wlać od razu całe mleko – ubijać
  6. Oddzielnie ubić na sztywno białka z octem, ale nie za sztywno
  7. Białka stopniowo wkładać do masy i bez użycia miksera łopatką od miksera, albo trzepaczką rózgową delikatnie łączyć – zostaną grudki nie połączone
  8. Piec 1 godzinę – ciasto na wierzchu będzie rumiane. Studzić w formie 3 godziny, na początku w piekarniku – nie powinno wystygnąć raptownie.
  9. (opcjonalnie) posypać cukrem pudrem.

Podany wyżej przepis jest na blaszkę 20×20 cm. Swoje ciasto przygotowałam z podwójnej porcji w blaszce o rozm. 29×25 cm (większa od kwadratowej, mniejsza od standardowej prostokątnej).

Natomiast za pierwszym razem robiłam ciasto również z podwójnej porcji, ale w standardowej podłużnej blaszce 25×37 cm (zdjęcie na samym dole). W obu przypadkach wyszło naprawdę ok.

Przepis pochodzi ze smacznego bloga wkuchnigra.blogspotcom – dziękuję! 🙂

Zostań ze mną na dłużej.

Pozdrawiam,