Babeczki serowe z chleba tostowego

Jakiś czas temu biegając po stronach rzuciło mi się w oczy zdjęcie podobnych babeczek, jednak były one z zupełnie innym farszem na podstawie masy jajecznej. Te babeczki jeszcze długo chodziły mi po głowie, więc postanowiłam pokombinować, ale z zupełnie innym nadzieniem – z przepysznym sosem beszamelowym.  Babeczki wyglądają przepięknie i baaaardzo apetycznie. W smaku bardzo przyjemne, z mocno wyczuwalnym smakiem sera. Są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Robiłam je już 3 razy – najpierw wszystko na oko, później powoli, z ważeniem składników, by móc podzielić się z Wami przepisem.

  • Składniki na sos beszamelowy:
  • 1/3 kostki masła
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz biały
  • Składniki na 12 babeczek:
  • 15 dag sera żółtego
  • 15 dag szynki
  • 12 kromek chleba tostowego
  • kilka różyczek brokuła (można zamiennie dać do ozdoby kawałek papryki lub coś innego)
  • łyżka oleju (do wysmarowania formy na muffinki)

Wykonanie:

Szynkę pokrój w kostkę, ser żółty zetrzyj na tarce na małych oczkach. Kawałki brokuła ugotuj przez kilka minut (powinny być lekko twarde).
Przygotuj sos beszamelowy: w garnuszku  na małym ogniu rozpuść masło. Dodaj do niego mąkę, dobrze wymieszaj na jednolitą konsystencję nie zdejmując go z ognia. Następnie wlej mleko, pogotuj jeszcze chwilę energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje. Dopraw solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.

Do ciepłego sosu beszamelowego dodaj pokrojoną wcześniej szynkę i ser żółty (zostaw odrobinę sera na posypanie babeczek z wierzchu). Wymieszaj. Tak przygotowany farsz do babeczek powinien mieć konsystencję gęstego budyniu.

Następnie za pomocą szklanki wykrój z chleba koła (resztki możesz wykorzystać np. do zrobienia bułki tartej).

Każde kółko rozwałkuj tak, by było całkowicie płaskie.

Ułóż chlebowe koła w wysmarowanej wcześniej olejem blaszce do muffinek.

Do każdej babeczki włóż farsz. Na wierzch wbij kawałek podgotowanego brokuła. Dookoła brokuła każdą babeczkę posyp dosłownie odrobiną startego sera. Zapiekaj w piekarniku w 200 st. przez ok. 20 minut.

Jeszcze ciepłe babeczki wyjmij podważając delikatnie  z boku łyżką lub widelcem. Babeczki powinny łatwo oddzielać się od blaszki.

Smacznego! 🙂

Zostań ze mną na dłużej.

Pozdrawiam,