Jak wykorzystać ser mozzarella w kuchni?

Wytwarzany z mleka krów i bawolic włoski ser mozzarella od kilku lat podbija podniebienia Polaków. Jego połączenie z plastrami pomidora to obecnie jedna z najpopularniejszych przystawek serwowanych na rodzinnych imprezach. Słynący z delikatnego smaku i rozciągliwości ser ma jednak w kuchni dużo szersze zastosowanie niż funkcja przekąski lub dodatku do kanapek. Poniżej prezentuję kilka przepisów na dania z dodatkiem mozzarelli.

Zapiekanka z kurczakiem i mozzarellą

Szukasz pomysłu na szybki obiad, który zasmakuje każdemu członkowi rodziny? Koniecznie wypróbuj zapiekankę z kurczakiem i mozzarellą. Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • 2 kulki mozzarelli (bez zalewy)
  • Opakowanie makaronu penne
  • 2 białe cebule
  • 2 piersi z kurczaka
  • Garść posiekanej pietruszki
  • Pół słoiczka suszonych pomidorów
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • przyprawy (oregano, bazylia, pieprz i sól)

Makaron ugotuj – musi być al dente. W tym czasie pomidory, pokrojoną w piórka cebulę, pierś z kurczaka i czosnek podsmaż na zalewie z suszonych pomidorów. Makaron odcedź i wymieszaj z usmażonymi składnikami. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia, a na wierzch połóż pokrojony w cienkie plastry ser mozzarella. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Sałatka z grillowanymi warzywami i mozzarellą

Sałatka z grillowanymi warzywami i mozzarellą to pozycja obowiązkowa w menu miejsc takich jak restauracja włoska Estella. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby podobne danie przygotować samodzielnie w domowej kuchni. Wystarczy, że posiadasz patelnię do grillowania lub elektryczny grill.

  • Warzywa – bakłażana
  • Cukinię
  • 3 rodzaje papryk – czerwoną, żółtą i zieloną
  • Małe opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 2 czerwone cebule
  • Kulkę mozzarelli
  • Przyprawy – rozmaryn, tymianek i oregano

Warzywa pokrój na cienkie plastry, przypraw i na oliwie z oliwek podsmaż na patelni. Jeśli korzystasz elektrycznego grilla, nie musisz już używać natłuszczenia. Gdy całość nabierze złotego koloru przełóż warzywa do miski i dodaj pokrojony w plastry ser mozzarella.

Jabłko z mozzarellą na słodko

Dużą zaletą sera mozzarella jest to, że z powodzeniem można go wykorzystać także do przyrządzania tak smacznych i słodkich deserów jak pieczone jabłka. Co jest potrzebne do jego zrobienia?

  • 3 duże jabłka (obojętnie jaka odmiana)
  • 2 kuleczki mozarelli
  • Cynamon
  • 3 czubate łyżki miodu

Jabłka należy wydrążyć (podobnie jak dynie), a następnie wypełnić pokrojonym w kostkę serem mozzarella. W międzyczasie trzeba rozpuść miód. Gdy uzyska płynna konsystencję, należy polać nimi jabłka i posypać cynamonem. Następnie włożyć je do piekarnika na 20 minut. Deser smakuje wybornie ze szklanką kefiru.