Sałatka meksykańska

Bardzo kolorowa, szybka w wykonaniu sałatka nadaje się w sam raz na przyjęcie gości lub na co dzień. Jej wykonanie zajmie Ci dosłownie 10 minut. Prezentuje się niesamowicie apetycznie i odwdzięcza się smakiem.

Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 duża papryka
  • pół pora
  • 200 g sera żółtego
  • majonez
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Kukurydzę i fasolę przepłukać na sitku pod wodą. Dobrze odcedzić.
Ananasa i paprykę pokroić w kawałki, ser żółty zetrzeć na dużych oczkach.

Białą część pora pokroić w półtalarki, wrzucić do miseczki z gorącą wodą i sparzyć przez kilkanaście sekund. Następnie pora przepłukać na sitku pod zimną wodą i dodać do pozostałych składników. Całość wymieszać z ok. 5 łyżkami majonezu (ja  dodaję pół na pół z jogurtem naturalnym). Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Przed podaniem schłodzić w lodówce.

PS. Zostań ze mną na dłużej :).

Pozdrawiam,