Domowe kruche babeczki z owocami

Te babeczki są słodkim wspomnieniem mojego dzieciństwa. Razem z mamą lepiłyśmy je i dekorowałyśmy. Później rozpoczynała się nocna pielgrzymka do owych babeczek :). W pierwotnej wersji zwykle były z kostkami różnego koloru galaretek. Trzeba przyznać, że są odrobinę czasochłonne, ale szczerze warto.

  • Składniki na ok. 40 babeczek

Ciasto:

  • 400 g mąki tortowej
  • 200 g masła lub margaryny*
  • 150 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • tłuszcz do posmarowania foremek

*Babeczki na maśle są bardziej kruche, natomiast na margarynie pod wpływem masy bardziej miękną, za to rozpływają się w ustach! 🙂

Masa:

  • 0,5 l mleka
  • 200 g masła
  • 2 opakowania gotowego kremu waniliowego
  • (opcjonalnie) masa kajmakowa krówkowa

Dodatkowo:

  • ulubione owoce (u mnie brzoskwinie w syropie, kiwi, winogrona, truskawki)

Wykonanie:

Do mąki dodajemy szczyptę soli oraz pokrojone w kostki masło. Wszystko siekamy dodając cukier puder. Dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. 
Smarujemy bardzo powierzchownie foremki tłuszczem. Ciasto zawiera w sobie tłuszcz, więc i tak raczej nie przywiera do foremki.

Wyrobione ciasto można rozwałkować i wyciąć za pomocą szklanki kółeczka. Ja wybieram szybszą opcję formowania kuleczki i rozprowadzenia jej ręcznie na foremce i usuwania nadmiaru ciasta z rantu foremki.

Piec w temp. 190 st. przez ok. 20 minut (u mnie z termoobiegiem bez górnej grzałki) do uzyskania złotego koloru.

Masa: Miękkie masło rozmiksować w jednej misce na jasny puch. Do drugiej miski wlać mleko, wsypać kremy i miksować do uzyskania sztywnej masy. Niewielkimi porcjami, cały czas miksując, dodawać masło do masy waniliowej.

Na spód babeczek wyłożyć odrobinę masy kajmakowej (nie jest to konieczne) i pokryć kremem.

Zostań ze mną na dłużej.

Pozdrawiam,