Miodownik (Stefanka)

A u mnie znów na słodko! Tym razem polecam przepis na Miodownik. Od kilku dni chodziła za mną ochota nie tylko na wypróbowanie, ale i na zrobienie takiego ciasta. Jest odrobinę pracochłonne, ponieważ trzeba upiec 4 placuszki, a następnie przełożyć je masą, ale poświęcony na pieczenie czas zdecydowanie bardzo się opłaca. Miodownik rozpieszcza kubeczki smakowe! Ponadto w przepisie polewa do ciasta jest domowa i przyznam, że pasuje idealnie. Nie wyobrażam sobie tego ciacha w wersji z gotową, kupioną polewą. Kolejną zaletą tego wypieku jest to, że najlepiej smakuje na drugi lub nawet na trzeci dzień, tak więc śmiało ciasto można przygotować sporo wcześniej przed świętami lub planowanym przyjęciem.  Z pewnością wypróbuję to ciasto w wersji z masą serową.

  • Składniki na dużą blachę 25×30 cm:

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżecza sody
  • 300 g cukru
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki wody
  • 2 żółtka
  • 300 g margaryny lub masła (ja użyłam masło)

Przygotowanie:

Blaszkę wysmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia (papieru będą potrzebne 4 arkusze).

Mąkę wymieszać z sodą i cukrem. Dodać miękkie masło i rozetrzeć w palcach do uzyskania grubej kruszonki. Dodać pozostałe składniki i zagnieść na gładkie ciasto.
Podzielić na 4 równe części. Jedną porcję ciasta rozwałkować na wielkość blaszki (najlepiej robi się to bezpośrednio na papierze do pieczenia, na którym rysuję wymiar blaszki).

Jeśli ciasto zrobi się za miękkie i ciężkie do rozwałkowania warto włożyć je na 20 minut do lodówki.

Piec przez 9-12 minut w 200 st. do uzyskania brązowo-złotego koloru. Ciasto po upieczeniu może być bardzo miękkie, więc należy ostrożnie wyjąć je z blachy, najlepiej przeciągając je na deseczkę wraz z papierem do pieczenia. Ciasto twardnieje, gdy przestygnie. W ten sam sposób upiec pozostałe płaty.

Masa grysikowa:

  • 1,5 litra mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 1 cukier wanilinowy
  • 15-17 łyżek kaszy manny (ja dodałam trochę więcej, bo przy tej ilości masa mi nie zgęstniała)
  • (opcjonalnie) skórka otarta z 1 cytryny i/lub 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny

Przygotowanie:

Mleko zagotować z masłem oraz cukrem i cukrem wanilinowym. Energicznie mieszając wsypać kaszę. Gotować na małym ogniu, aż masa wyraźnie zgęstnieje, cały czas mieszając, alby nie zrobiły się grudki. Jeśli masa będzie za rzadka, dodaj więcej kaszy. Pod koniec dodać sok i otartą skórkę z cytryny. Krem odstawić do ostygnięcia (może być letni), a następnie podzielić na 3 części i równomiernie przełożyć nim płaty miodownika.

Polewa czekoladowa:

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki kakao

Przygotowanie:

Mleko, masło i cukier zagotować. Następnie dodać przesiane kakao i energicznie mieszać do uzyskania gładkiej polewy. Gdy polewa jest za rzadka dodaj trochę kakao, jeśli za gęsta - odrobinę więcej mleka.
Lekko przestudzoną polewę wylać na ciasto i posypać garścią płatków migdałowych lub startą białą czekoladą (kilka kostek).

Inspiracja pochodzi z Caketime.

Smacznego,
I.