Ciasto kiwi bez pieczenia

Kochani! Tym razem dodaję przepis na ciasto, które mnie samą bardzo zaskoczyło. Jest naprawdę bardzo dobre, zwłaszcza na drugi lub nawet na trzeci dzień, a dodatkowo jest łatwe w wykonaniu.

  • Składniki na dużą blachę 36×24 cm:

Masa:

  • 1 litr mleka
  • 300 g prawdziwego masła (1,5 kostki)
  • 10 łyżek cukru
  • 4,5 kopiastej łyżki mąki pszennej
  • 4,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 duże żółtka (rozmiar jajka L lub XL) lub 4 mniejsze (M-ki)

Dodatkowo:

  • koszyczek dojrzałego kiwi (500 g)
  • 2 opakowania herbatników pełnoziarnistych z Biedronki
  • 3 galaretki agrestowe (ja użyłam czterech, ale trzy w zupełności wystarczą)

Wykonanie:

Obie mąki, żółtka, cukier rozmieszać bardzo dokładnie z niewielką ilością mleka. Resztę mleka zagotować i wlać do niego wcześniej rozrobioną mąkę z żółtkami i cukrem, cały czas mieszając do otrzymania budyniu. Budyń odstawić do wystygnięcia. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, utrzeć je mikserem i ciągle ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć warstwę herbatników. Masę podzielić na 3 części, kiwi obrać i pokroić w plastry około 0,5 cm. Wyłożyć pierwszą część masy, część kiwi przykryć warstwą herbatników, wyłożyć drugą część masy, ponownie kiwi i znów przykryć herbatnikami. Na górę wyłożyć ostatnią część masy. Trzy galaretki rozpuścić w 1 litrze wody i ostudzić (galaretka na cieście powinna być zawsze sztywniejsza). Zimne wyłożyć na ciasto. Przechowywać w lodówce.

Jeśli chcesz zrobić ciasto w mniejszej formie 24×24 cm tutaj znajdziesz przepis.

PS. Już nie mogę doczekać się, kiedy zrobię ponownie to ciasto. Po głowie chodzi mi przetestowanie go w wersji brzoskwinie + galaretka brzoskwiniowa, a latem z truskawkami. Mmmm…. pycha!

EDIT: Robiłam ciasto w wersji brzoskwiniowej! Uważam, że jest równie smaczne!