Ciasto „Jadą goście”

Składniki na małą blachę 24×24 cm:

  • 3 całe jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego, maślanki lub kefiru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • cukier wanilinowy i/lub aromat śmietankowy
  • oraz

  • dowolne owoce 0,5 kg

Przygotować dwie miski. W pierwszej misce wymieszać trzepaczką mokre składniki na jednolitą masę. W drugiej misce – suche. Suche składniki przesypać do mokrych, wymieszać je ze sobą niekoniecznie dokładnie. Im mniej ruchów, tym lepiej. Mogą być nawet grudki. Dodać pokrojone owoce. Tym razem dodałam dwa duże jabłka, brzoskwinie i śliwki w zalewie. Przeważnie ciasto robię z samych jabłek (ok. 4 dużych). Warto dodać ich sporo, by cała blacha była dość ciężka. Jeśli robię ciasto w podłużnej blasze dodaję składniki jak na dwie porcje. Piec ok. 40-50 minut w temp. 200 st. do tzw. suchego patyczka.

EDIT: W ciągu 2 tygodni ciasto robiłam 4 razy. Nie wiem, kiedy i czy mi się znudzi. Dziś upiekłam je w dużej blasze o wym. 36×24 cm. Dodałam naprawdę sporo owoców, więc ciasto piekło mi się dłużej – 80 minut. Tym razem oprócz 2 cukrów wanilinowych dodałam 3/4 fiolki aromatu śmietankowego. I wiecie co? Ciacho było jeszcze lepsze, a w całym domu unosił się przepiękny jego zapach! Po upieczeniu większość zapakowałam w folię aluminiową i zawiozłam rodzinie. Najlepsze jest to, że nawet samochodzie nieziemsko przecudnie pachniało. Uwaga! To uzależnia :).

Przepis pochodzi z pysznego bloga Paninadeser.blogspot.com :). Dziękuję i pozdrawiam!
Smacznego! I.