Ciasteczka z jabłkami

Kolejna propozycja na szybkie ciasteczka, które jeszcze szybciej znikają z talerza. Idealne do kawy. W moim przypadku idealne …. do wszystkiego i o każdej porze 😀 😀 😀 Pierwszy raz dla testu zrobiłam je z połowy porcji. Następnego dnia znów … i kilka dni później ponownie, tym razem już z większej ilości. Lubię je za smak oraz za krótki czas przygotowania. Zdecydowanie lepsze od jakichkolwiek ciastek kupionych w sklepie!

Składniki:

  • 250 g margaryny
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1 białko (do posmarowania)
  • ok. 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 duże jabłka

Margarynę wraz z serem, cukrem pudrem oraz żółtkiem zagnieść. Na końcu dodać mąkę i zagnieść na jednolitą masę (ja mąki dodaję troszkę więcej). Ciasto rozwałkować na grubość 0.5 cm i przy użyciu szklanki wyciąć kółeczka. W każdym kółeczku umieścić kawałek jabłka i złożyć.  Z wierzchu posmarować białkiem. Piec na papierze do pieczenia w temp. 200 st. do uzyskania złocistego koloru (ok. 20 min. w zależności od piekarnika). Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego! I.