Ciasteczka z jabłkami

Kolejna propozycja na szybkie ciasteczka, które jeszcze szybciej znikają z talerza. Idealne do kawy. W moim przypadku idealne …. do wszystkiego i o każdej porze 😀 😀 😀 Pierwszy raz dla testu zrobiłam je z połowy porcji. Następnego dnia znów … i kilka dni później ponownie, tym razem już z większej ilości. Lubię je za smak oraz za krótki czas przygotowania. Zdecydowanie lepsze od jakichkolwiek ciastek kupionych w sklepie!

Składniki:

[list style=”check”]
[li]250 g margaryny[/li]
[li]250 g twarogu półtłustego[/li]
[li]250 g mąki pszennej [/li][li]1 żółtko[/li][li]1 białko (do posmarowania)[/li][li]ok. 3/4 szklanki cukru pudru[/li][li]3 duże jabłka[/li]
[/list]

Margarynę wraz z serem, cukrem pudrem oraz żółtkiem zagnieść. Na końcu dodać mąkę i zagnieść na jednolitą masę (ja mąki dodaję troszkę więcej). Ciasto rozwałkować na grubość 0.5 cm i przy użyciu szklanki wyciąć kółeczka. W każdym kółeczku umieścić kawałek jabłka i złożyć.  Z wierzchu posmarować białkiem. Piec na papierze do pieczenia w temp. 200 st. do uzyskania złocistego koloru (ok. 20 min. w zależności od piekarnika). Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego! I.

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Facebook
Twitter
LinkedIn

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!

Close Menu