Przetwory na zimę: najlepsza cukinia w zalewie octowej

Składniki:

3 kg cukinii

1 duża papryka  oraz 2 marchewki (opcjonalnie)

gorczyca, czarny pieprz niemielony, liście laurowe

Zalewa:

9 szklanek wody

1 szklanka octu

1 szklanka cukru

Przygotowanie:

Umyj cukinię i oczyścić paprykę.  Jeśli chcesz pokroić cukinię w podłużne paski, ją również oczyść  ze środka. Jeśli natomiast wolisz krążki, wybieraj w sklepie  możliwie najcieńszą i najmniejszą cukinię. W każdym (wyparzonym) słoiku umieść cukinię.

Ponadto:
Do każdego słoika: kawałek papryki i marchwi dla ozdoby, jeden liść laurowy, pół łyżeczki gorczycy, kilka ziarenek pieprzu czarnego.

Całość zalej lekko przestygniętą zalewą i pasteryzuj w garnku wyścielonym ściereczką przez 10 minut od momentu zagotowania się wody.

Smacznego!
I.